Otvorena fotografska izložba troje krčkih planinara

U Galeriji Decumanus, 24. siječnja 2014. godine, otvorena je fotografska izložba troje krčkih planinara, članova Planinarskog društva Obzova - Stjepana Janekovića, Ibra Veletanlića i Dragana Nišlera.

Izložbu su pred nizom okupljenih posjetitelja, uglavnom kolega planinara, uz autore, zajednički otvorili Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu i Theodor de Canziani.
Izuzetno mi je drago, ističe na početku Parentić, da smo se okupili povodom izložbe fotografija koje su nastale kao posljedica djelovanja našeg Planinarskog društva Obzova. Radi se o prvom u nizu prigodnih događana u organizaciji krčkog Centra za kulturu, lociranih u našu galeriju, što znači da je trojicu ovdje prisutnih autora zapala i čast da otvore novu izlagačku sezonu.
Ovdje, na križištu puteva iz daleke prošlosti, primjećuje de Canziani, povijest počinjemo pisati i ove, 2014. godine, i to prvom od izložbi planiranih u Galeriji Decumanus. Međutim, ova izložba već je prethodno bila predstavljena javnosti, i to u Omišlju, što znači da su je naši planinari, ali i ostali zaljubljenici u prirodu, već imali prilike vidjeti. No, slika kada promjeni mjesto, postaje drugačija, jer promjenom izlagačkog prostora i koncepcije, samu izložbu počinjemo sagledavati na nov način. Ona tako dobiva novu auru. Zato i ovdje, u odnosu na Omišalj, možemo iznova sagledati vizure koje su svojim fotografijama zabilježili naši planinari-fotografi. 
Planinare možemo opisati kao ljude, nastavlja de Canziani, koji su na jedan poseban način povezani s prirodom; oni prirodu, sve ono što je oko nas, vide drugačije nego mi. I to zato što vrlo često bivaju na putevima koje nikada nitko nije gazio. Oni su ti koji prvi otkrivaju čari prirode na dotad neotkrivenom mjestu. Ta povlaštena pozicija, taj način da s tog mjesta sagledavaju druga i bilježe ih, nešto je za što ne treba imati fotografiju već moć doživljavanja. A taj doživljaj, kao i želja da prikupimo, kako emocije drugih, tako i nas samih, zove se eros, želja za stvaranjem - umjetnost! U prvom redu umjetnost življenja, ali i umjetnost znanja i osjećanja, kao nešto što prethodi onome što se zove fotografija ili jedan vrlo tehnički način da uhvatimo komadić istine, stvarnosti ili prirode, komadić osjećaja. No, da li je stvarnost moguće zabilježiti i je li ono što vidimo istovjetno onome što smo doživjeli? Ili je ovdje riječ o opsjeni, iluziji stvarnosti, iluziji trenutka kojeg smo doživjeli i želimo ga fiksirati, ali on je tek trenutak koji se vrlo brzno pretvara u nešto drugo. Upravo zato, sve ono što slijedi u fotografiji jedan je osobni dodir čovjeka i tehnike.
Tri fotografa koja su tako strastveno krenula putem planinara, a onda tako strastveno zaželjela bilježiti ono što im se našlo na putu, to su ostvarili na tri posve različita načina. I tu leži ljepota viđenja, pamćenja i prepoznavanja, jer svatko će isti kamen, cvijet ili vizuru, vidjeti potpuno drugačije. Zato su Stjepan Janeković, Ibro Veletanlić i Dragan Nišler, zaključuje de Canziani, ljudi koji fotografijama otkrivaju svoje karaktere i emocije, načine na koji zamjećuju i kojima žele predstaviti dio svoje fascinacije prirodom.
Izložba članova Planinarskog društva Obzova ostaje otvorena do 07. veljače, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 te od 17.00 do 19.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net.