Otvorena Introspekcija Diane Sokolić: Osjetite ritam autoričina unutarnjeg svijeta

U Galeriji Decumanus, 06. kolovoza 2015. godine, izložbeni ciklus Linking[art] nastavljen je otvorenjem izložbe Introspekcija riječke slikarice, multimedijalne umjetnice i dizajnerice Diane Sokolić koja se Krčanima predstavila site-specific instalacijom, spojivši različite discipline i medije - vizualnu i primijenjenu umjetnost te dizajn i nove tehnologije.

Postav su pored autorice zajednički otvorile ravnateljica krčkog Centra za kulturu Maja Parentić i kustosica Višnja Slavica Gabout.
Zadovoljstvo mi predstavlja uvesti vas u ovu zanimljivu izložbu, tumači na početku Parentić, inače drugu (od tri planirane) iz serije Linking[art] koja je u lipnju otpočela izložbom fotografija Loro/Oni Talijana Piera Pazzija, s time da će se u rujnu nastaviti postavom Ispod i iznad - mape i karte oceana i svemira Siniše Reberskog. Osim toga, vrijedi spomenuti kako je Diana Sokolić, uspješno odgovorila na jedan izazov vezujući se uz koncept Ljetnih priredbi koje su ove godine otvorene glazbenim fuzijama Acoustic projecta. U slučaju izložbe, zaključuje Parentić, promijenjen je primarni medij, međutim (pre)ostale su fuzije, no ovog puta fuzije svjetlosti, tame i boje te korištenih materijala i tehnika, stvarajući jedinstveni ambijent koji će sigurno, u dijelu vezanom uz vizualne umjtnosti, obilježiti ovogodišnje ljeto.  
Diana Sokolić prije svega je velika umjetnica i profesionalka, uvodi Gabout. Također, možemo kazati kako je izuzetna slikarica, fotografkinja, keramičarka, multimedijalna umjetnica (budući da se bavi svjetlom), koja ima sposobnost sve to objediniti, što se dogodilio i na krčkoj izložbi. Ovdje su tako saživljena mnoga autoričina znanja iako se na prvi pogled možda to i ne primjećuje. Imajući iskustvo Dianinih slika i crteža, nastavlja Gabout, moram kazati kako je ona u svijet instalacija ušla postepeno, što znači da je taj zahtjevan suvremeni likovni medij, imajući u vidu njezino ukupno stvaralaštvo, rezultat stalnih nadogradnji, neprestanog rada i žive želje za znanjem, jer ona je na našoj likovnoj sceni prisutna već više od tri desetljeća, što je obilježeno brojnim samostalnim i skupnim izložbama, ali i nagradama na području slikarstva, grafičkog i produkt dizajna, s naglaskom na nakit. Stoga i krčki postav predstavlja svojevrsnu nadogradnju u odnosu na dosad ostvareno, a njega bismo, koristeći terminologiju suvremene umjetnosti, mogli nazvati ambijentom, što u cijelosti korespondira s današnjim likovnim tokovima. Jer ako prošećemo nekim velikim manifestacijama na kojima se događa suvremena umjetnost, zaključuje Gabout, vidjeti ćemo da umjetnici ambijentom, pa tako i Diana, žele ispričati priču, a ne više ukazati na koncept. Krčka izložba, stoga poziva na otkrivanje autoričine intime, na što upućuje i naziv Introspekcija, iliti Intro-spekcija, istraživanje unutrašnjosti, jer galerija je u ovom slučaju zadobila atmosferu autoričina unutarnjeg svijeta, koja dopušta da spoznamo njezine emocije, misli i doživljaje, ujedno pozivajući na interakciju, druženje i umjetnički razgovor.  
 
 
Izložba Introspekcija (čijim je dijelom i nakit ponuđen na prodaju) ostaje otvorena do 27. kolovoza, a postav je moguće zagledati od ponedjeljka do subote između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata, odnosno u prethodnu najavu organizatoru, krčkom Centru za kulturu, telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.