Otvorena zajednička izložba Jagode Grgurić i Katarine Skomeršić

U krčkoj Galeriji Decumanus, 07. veljače 2014. godine, otvorena je izložba umjetničke keramike, Jagode Grgurić i Katarine Skomeršić, članica Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali iz Kostrene. Izložbu uglavnom baziranu na prepoznatljivim primorskim motivima, pred brojnim posjetiteljima, otvorila je Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu.

Večeras u krčkoj galeriji, ističe Parentić, imamo priliku vidjeti radove članica Udruge Vali iz Kostrene, i to Kostrenjanke Jagode Grgurić i Krčanke Katarine Skomeršić. Iako smo znali da ćemo napraviti nešto vrlo zanimljivo, obzirom da Krčani jako dobro reagiru na keramiku kao likovni medij, danas je ipak uslijedilo iznenađenje kada sam premjerno dobila priliku steći cjeloviti uvid u rad te dvije autorice. Ono što iz viđenog mogu zaključiti jest činjenica kako su Jagoda i Katarina posve ovladale keramikom, i to ne samo tehnički, što je rezultat dugogodišnjeg rada, budući da su u svoje rukotvorine, bile one dekorativne ili uporabne, utisnule vlastitu osobnost, došavši tako do prepoznatljivog likovnog izričaja, kako u formi, tako i u specifičnom koloritu. Iznenađenje koje nam je priredio ovaj autorski duo bilo je stoga više nego ugodno, zaključuje Parentić.
Najprije hvala na pruženoj prilici za izlaganje u Galeriji Decumanus, navodi na početku Grgurić. Što se odabira tema tiče radi se uglavnom o svima dobro znanim primorskim motivima - ribama, školjkama, barkama, kućicama, za naše podneblje tipičnoj vegetaciji - kojima se u oblikovanju, koristeći uglavnom tehniku rakua, pristupa s naglašenom jednostavnošću bez suvišnih, dekorativnih detalja, ali i sklonošću eksperimentu. Sama Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali, ističe Grgurić, s radom je započela prije sedam godina na poticaj nekolicine zaljubljenika u likovnost i kreativno stvaralaštvo, a unatoč amaterskoj razini na samom početku, danas priča djeluje puno ozbiljnije, prije svega zalaganjem našeg voditelja Borisa Rocea, ali i inzistiranjem na stalnom educiranju okupljenih kreativaca.
Izložba Primorske vinjete ostaje otvorena do 21. veljače, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net.