Percussion Club Project predstavio pulsAtion, program inspiriran radošću muziciranja i izvornom snagom glazbe

U nastavku glazbenog programa 66. Ljetnih priredbi, 04. kolovoza 2022. godine, na krčkoj Sceni Zidine, uslijedio je atraktivan koncert ansambla međunarodnog sastava - Percussion Club Project - tijekom kojeg je, na iznimno zadovoljstvo publike, predstavljen pulsAtion.

Glazbenim segmentom ovogodišnjeg festivala, kojeg možemo opisati geslom Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas, obuhvaćeno je deset koncerata raspoređenih u tri cjeline, s time da je prva, Darovi glazbe kroz vrijeme, donijela presjek glazbenih tradicija i stilova u rasponu od srednjovjekovne glazbe, preko svjetovne renesansne glazbe - frottola, pa sve do inovativnih glazbenih slogova baroka i rokokoa. Drugom cjelinom, Darovi glazbe kroz glas započelo je predstavljanje suradnji vrhunskih instrumentalista i vokalista, dok je uzbudljivo poglavlje Darovi glazbe kroz zvuk, kojim su okupljeni ansambli i glazbeni kolektivi posvećeni sviranju neobičnijih instrumenata, otvorio upravo Percussion Club Project.

Ovaj glazbeni sastav u kojem sviraju Ivana Kuljerić Bilić (Hrvatska), Nikola Krbanyevitch (Srbija/Francuska), Luis Camacho Montealegre (Španjolska) i Francesco Mazzoleni (Italija), u sklopu programa zvanog pulsAtion, krčkoj je publici isporučio skladbe različitih autora kao što su Srđan Dedić, Witold Lutosławski, Gueorgui Obretenov i Simeon Serafimov, Gipsy Kings, Astor Piazzolla, Arturo Márquez, Pat Metheny, Tigran Hamasyan ili Rodrigo y Gabriela... međusobno povezane nitima virtuoznosti i pulsirajuće životne energije, s time da je inspiracija za ovo jedinstveno glazbeno putovanje pronađena u radosti muziciranja i izvornoj snazi glazbe. Vibracije materijala poput drveta, metala i membrane, pretvoreni u najraznovrsnije udaraljkaške instrumente, kadre su stvoriti sasvim neočekivanu interakciju glazbenih boja, što znači da su svima dobro poznate melodije i ritmovi ovog puta zazvučali na posve nov, svjež i neočekivan način.

 

 

Percussion Club Project predstavlja platformu koja je ujedinila četiri vrsna udaraljkaša s dinamičnim međunarodnim karijerama, i to s ciljem da publici predstave atraktivne i raznovrsne programe, uz čitavu paletu udaraljkaških instrumenata. Nakon izvrsno prihvaćenog debija na prošlogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, kreirali su program pulsAtion koji je donio presjek stilova od klasične glazbe, preko etna, pa sve do zavodljivih latino melodija, jazza i rocka.

U nastavku glazbenog dijela Ljetnih priredbi, u četvrtak, 11. kolovoza, publici će se predstaviti Trio harfi Ćiković u kojem će svoje sviračke vještine demonstrirati Diana Grubišić Ćiković, Veronika Ćiković i Marta Ćiković, dok u četvrtak, 18. kolovoza, slijedi zajednički koncert sopranistice Buge Marije Šimić i basa Tonija Nežića, uz klavirsku pratnju Roberta Batelića. Ulaznice za oba koncerta se ne naplaćuju.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.