Pobjednik 11. Drobnica festa - maslinovo ulje Branka Pajalića

U netom otvorenoj, obnovljenoj i preuređenoj Velikoj vijećnici Grada Krka, 07. travnja 2018. godine, održan je 11. Drobnica fest - festival posvećen maslinovom ulju, ali i svim ostalim autohtonim gastro proizvodima otoka Krka.

Jedino ocjenjivačko okupljanje maslinara i proizvođača kvalitetnih maslinovih ulja na području Primorsko-goranske županije iza kojeg organizacijski stoje članovi krčke Udruge maslinara Drobnica, bilo je i više no idelana prigoda za ugodno i neformalno druženje otočnih maslinara, razmjenu iskustava, ali jednako tako i podvlačenje crte pod maslinarsku godinu koja je, kako doznajemo, u količinskom smilu uroda bila sasvim prosječna, ali po radmanu, a još više i kvaliteti dobivenih ulja - jedna od boljih maslinarskih godina.

Manifestacija kojom su članovi tog iznimno aktivnog otočnog maslinarskog udruženja proslavili 15. obljetnicu djelovanja bila je prilika i za razmatranje svih dosad odrađenih aktivnosti i ostvarenja koje je, složili su se svi jučer okupljeni u Krku, tijekom svoga djelovanja uvelike pridonijelo unapređenju maslinarske proizvodnje, educiranosti bodulskih uzgajivača maslina, a ujedno i nastojanjima kvalitativnog napredovanja krčkih ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja danas zauzimaju važno mjesto na karti hrvatskog, pa čak i maslinarstva cijelog Sredozemlja. A ona su, valja reći i to, upravo zahvaljujući neumornim predstavnicima vodstva Drobnice ne tako davno postala i ponosnim nositeljima europske markice zaštite njihove izvornosti. Kao i uvijek dosad, svečana smotra i degustacija ponajboljih ulja iz bodulskih maslinika bila je popraćena prigodnom podjelom nagrada i priznanja maslinarima čija su ulja u proteklih 12 mjeseci bila nagrađivana i na mnogim domaćim, ali i međunarodnim poljoprivrednim manifestacijama. Pobjednički pehar 11. Drobnica festa ove godine, iz ruku predsjednika Drobnice Alojzija Franolića, tajnika Gorana Marevića, ali i domaćina, krčkog gradonačelnika Darija Vasilića naposljetku je dodjeljen Branku Pajaliću iz Krka čije je ekstra djevičansko maslinovo ulje, u konkurenciji 40-tak testiranih i vrednovanih uzoraka, proglašeno apsolutnim šampionom krčke maslinarske smotre.

U sklopu sada već tradicionalne manifestacije okupljenima je o karakteristikama i značajkama ovogodišnjih, na Krku proizvedenih maslinovih ulja progovorila i Sandra Petričević, ocjenjivačica Zadružnog saveza Dalmacije koja nije propustila naglasiti da sva krčka ulja lansjke berbe krase prepoznatljive note odmjerene gorčine, pikantnosti, ali i voćnosti pod kojima se, ustvrdila je, lako prepoznaju i razlikuju od ulja proizvdenih na području Istre i Dalmacije. Ovogodišnje izdanje tog uvijek zanimljivog i sadržajnog događanja bila je prilika i za predstavljanje aktivnosti Udruge sirara Krka čiji su članovi, u nastojanju štićenja i promoviranja produkata svog rada, krenuli putem kojm su prije njih uspješno već prošli i otočni maslinari. O tijeku i rezultatima dosad odrađenih mjera usmjerenim stjecanju prava korištenja zaštićene oznake izvornosti za Krčki sir istom je prigodom govorio i dr. Ivica Ljubenkov.

Pokroviteljsku podršku ovogodišnjem Drobnica festu dali su Primorsko-goranska županija, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Grad Krk te općine Malinska-Dubašnica i Dobrinj, a uz njih i Turistička zajednica Grada Krka.