Poljoprivredna zadruga Otok Krk do kraja veljače nudi besplatnu netretiranu krčku vunu

Poljoprivredna zadruga Otok Krk mora se što prije riješiti svojih lani prikupljenih zaliha vune, a sve kako bi skladišne kapacitete oslobodila za novu sezonu šišanja ovaca. Tim povodom, otočanima je ponuđena tona sirove vune pogodne za uporabu u vrtlarstvu, maslinarstvu, vinogradarstvu ili pak građevini.

Netretirana masna vuna izvorne krčke pasmine ovce - pramenke, prepuna je hranjivih tvari, a neke od njenih uporabnih koristi ogledaju se u zaštiti tla od isušivanja, sprječavanju rasta korova, poboljšavanju plodnosti tla te pomoći rastu bilja.

Poljoprivredni i stočarski znalci ističu i kako malč, tj. vuna krčkih ovaca dobro prekriva gredice i učinkovito umanjuje evaporaciju i eroziju. Pritom osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice. Deset kilograma vune dovoljno je da se prekrije dva četvorna metra tla pokrovom debljine deset centimetara. Sirova i nečista vuna bogata je hranjivim tvarima (ugljikom, dušikom i sumporom) koje postupno otpušta u tlo, a biljka ih koristi za svoj rast. Vunena vlakna pod utjecajem vode prozračuju tlo i tako povoljno djeluju na razvoj korijena. Vuna posjeduje i svojstvo zadržavanja vode što sprečava isušivanje tla.

Vuna krčkih ovaca iako nije pogodna za korištenje u tekstilnoj industriji dobar je izolator pa tako umanjuje temperaturne oscilacije u površinskom sloju tla, a može se koristiti i kao toplinska izolacija u građevinarstvu.

Svi koji se odluče preuzeti vunu to mogu učiniti isključivo na sabiralištu otpada, odnosno pretovarnoj stanici Treskavac, i to do kraja veljače ove godine. S organizatorima i provoditeljima akcije primopredaja vune može se dogovoriti e-mailom na: info@pz-otok-krk.hr ili telefonom na: 091/603-02-83.