Posredstvom portala EnterCroatia olakšan ulazak gostima u Hrvatsku

S ciljem povećanja efikasnosti prelaska granice Republike Hrvatske te upoznavanja naših gostiju s epidemiološkim mjerama koje su ovdje na snazi, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo turizma pokrenuli su internetsku stranicu EnterCroatia: entercroatia.mup.hr

Naime, članice Europske unije (Češka Republika, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika) čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije neće morati prilikom ulaska u Hrvatsku posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), moći će ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, odnosno uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To znači da će ih se, radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga, tražiti dodatni podatci poput mjesta odredišta, broja mobitela i e-mail adrese.

No, kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima i skratilo vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će, zbog prikupljanja dodatnih podataka, biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina, stranim se državljanima koji namjeravaju boraviti u Hrvatskoj preporučuje da unaprijed dostave svoje podatke, i to putem internetske stranice EnterCroatia. Riječ je portalu pristupačnog dizajna s jednostavnim unosom podataka posredstvom obrasca najave zasad dostupnog samo na hrvatskom i engleskom jeziku, s time da će se u dogledno vrijeme isti moći ispunjavati i na drugim jezicima (npr. njemačkom, slovenskom, mađarskom, češkom, slovačkom, poljskom itd.).

Za putnike koji pomoću spomenutog portala dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu jer će granična policija njihove podatke već imati u sustavu. Također, putnici koji na ovaj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti i potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve ostale važne informacije vezane uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke moći će to obaviti na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku, ali će za to biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

Ovim inovativnim rješenjem omogućuje se ubrzani ulazak turista u Hrvatsku, a pri kojem su osigurani svi sigurnosni protokoli i komunikacija s gostima. Hrvatska je prepoznata kao zemlja s izrazito efikasnim sustavom pripremljenosti i povoljnom epidemiološkom slikom, a u turističkom smislu to nam je prilika da se još jednom dokažemo kao destinacija koja stavlja naglasak na sigurnost i inovativnost, istkao je ministar turizma Gari Cappelli prilikom predstavljanja ovog projekta.

 

slika_0.jpg