Pozvani ste u svijet Malog Princa - u krčkoj Galeriji Decumanus

Nakon uspješno realiziranog projekta Lica grada Krka, druga suradnja krčkog Centra za kulturu s mladim fotografom Srđanom Hulakom donijela je izložbu Mali Princ, pred mnoštvom posjetitelja u Galeriji Decumanus otvorenu 11. ožujka 2016. godine.

Prema riječima autora, ovaj izložbeni projekt, inače organiziran u sklopu akcije Ja, ti, on, mi - društvena odgovornost kroz umjetnost, otkriva zanimljivu kompoziciju četrdesetak dokumentarnih fotografija koje u najrazličitijim životnim prilikama prate odrastanje Malog Princa - inače sina mu Vanira - kojem je s tri godine dijagnosticiran pervazivni razvojni poremećaj iz autističnog spektra. Fotografijama se tako pokušalo istaknuti njegovu različitost u odnosu na stvarnost kojom je okružen, i to fokusiranjem na krajnosti poput govora i tišine, radosti i tuge ili malenog dječjeg svijeta spram onog velikog, a sve kako bi se ukazalo na činjenicu da je baš taj veliki svijet zapravo vrlo strog prema različitima. Naime, mališane poput Vanira društvo i nadalje gleda kao problem, iako su ona možda posljednji podsjetnik na pravi put kojim bi kao društvo trebali krenuti - put iskrene humanosti koja uvažava različitost te iz nje uči. 
Izložbu su u društvu autora zajednički otvorili Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu i gradonačelnik Darijo Vasilić.
Razmišljajući o tome što kazati u prilici otvorenja ove izložbe, uvodi Parentić, voljela bi se pozvati na jedan nedavno iščitan članak čiji mi je naziv - Tko se igra, a tko živi? - odmah okupirao pozornost, podsjetivši me upravo na Vanira. Naime, djeca kada dođu na ovaj svijet, navodi se u tekstu, svoj život započinju vodeći se primordijalnim osjećajima - instinktima, koji im omogućavaju da isprva jako brzo napreduju. Međutim, u drugoj ili trećoj godini, naši mališani, možemo kazati, polako kreću u život, odnosno ulaze u jednu vrstu matrice gdje započinju s igrom vođenom određenim pravilima. Radi se, naravno, o pravilima nas odraslih, a u trenutku kada ih djeca odluče zaobići - javlja se problem, iako ne možemo poreći da su ona, pored ostalog, kumovala nimalo zavidnoj situaciji u kojoj se danas svi zajedno nalazimo. Mališani poput Vanira, čini mi se, djeluju mimo tih pravila, odnosno žive onako kako im nalažu osjećaji, a mi bismo se, s vremena na vrijeme, zaključuje Parentić, trebali staviti u poziciju da uvažimo njihova htijenja i prepoznamo njihove potencijale. 
Prva fotografija iz ove serije, koja još uvijek nastaje, dogodila se krajnje spontano, priznaje Hulak, i to u mjesecu listopadu 2012. godine, kada sam se zajedno s Vanirom zatekao na plaži, koji je u jednome trenutku sa sebe skinuo odjeću, prepustivši se ljepoti osamljenog pejzaža. Tada se rodio prvi portret Malog Princa, kojeg su ljubitelji fotografije s oduševljenjem prihvatili o čemu svjedoči i priznanje dodijeljeno na jednome fotografskom natječaju čija je tema bila Svjetionik. Na ovoj sam seriji nadalje radio gotovo četiri godine, a njezin je segment u ovakvom obimu izložen po prvi put, s time da moram priznati kako fotografije ne dokumentiraju samo Vanirove trenutke već i svojevrsno odrastanje čitave obitelji. Jer zahvaljujući upravo njemu, našem malenom, ali sjajnom Svjetioniku, ističe Hulak, naučili smo što je u životu zaista bitno!
Izuzetno mi je drago, dodaje naposljetku Vasilić, da u Galeriji Decumanus možemo svjedočiti izložbi koja javnost potiče na otvorenost prema drugačijem i različitom - na humanost, te smatram vrijednim istaknuti kako ovaj postav našeg mladog fotografa, s tako snažnom i jasnom porukom, kreće upravo iz grada Krka.  
Izložba Mali Princ ostaje otvorena do 31. ožujka, a postav je moguće razgledati od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 13.00 sati, ili mimo redovnog radnog vremena galerije uz prethodnu najavu na 051 220 041, odnosno kultura@gradkrk.net.
 

 

Zanimljivo je također spomenuti kako se manji dio ove fotografske serije početkom ožujka mogao razgledati u prizemlju riječkog HKD-a, i to kao dio humanitarne akcije Pružimo ruku ljubavi kojom su se prikupljala sredstva za riječku Udrugu Dira, čiji je rad usmjeren ka pomaganju mališanima s teškoćama u razvoju te uopće poticanju harmoničnog razvoja djece i mladih.