Predstavljanje dviju ilustriranih zbirki ruskih bajki

Predstavljanje dviju ilustriranih zbirki ruskih bajki Do koljena u zlatu, do lakta u srebru i Leteći sag održati će se 15. prosinca 2014. godine u krčkoj Galeriji Decumanus s početkom u 18.00 sati. Knjige su nedavno objavljene u nakladi zagrebačke Eskadrile, a prijevod s ruskog zajednički potpisuju Slađana Domladovac i Zdenka Vukadin.

Predstavljanje će pratiti izložba ilustracija krčke slikarice Dagmar Franolić, koja će posjetiteljima biti na raspolaganju do 24. prosinca, svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati. O bajkama i ilustracijama kazivati će Mirjana Komadina Mergel, Igor Duraković, Dagmar Franolić i Igor Gržetić. Događanje u suradnji s Eskadrilom organizira Centar za kulturu Grada Krka.
Prema riječima recenzentice Danijele Lugarić Vukas, ruska bajka u povijesti kulture zapadnog kruga zauzima posebno mjesto. Različiti su junaci i junakinje, poput Babe Jage ili Koščeja Besmrtnog, te sižeji ruskih bajki zadobili transnacionalnu, univerzalnu vrijednost. Također s mnogim su se narodnim, široko poznatim bajkama poigravali ne samo različiti ruski pisci nego je s njima i hrvatska bajka nerijetko ulazila u intertekstualni dijalog. Budući da mnoge od ukupno 26 bajki koje čine ovu dvodjelnu zbirku dosad nikada nisu bile u prijevodu dostupne hrvatskom čitatelju, trebale bi potaknuti ne samo pozornot mlađe čitateljske publike već i znanstvenika koji se bave književnošću, folkloristikom, etnologijom i komparativnom poviješću kultura.