Predstavljena RITEH-ova solarna elektrana u Milohnićima

Riječka tvrtka RITEH, u čijem je djelokrugu pored ostalog bavljenje energetskom učinkovitošću, građenje solarnih elektrana te energetsko certificiranje zgrada, sudjelovavši dosad u projektiranju i izgradnji više od šestdeset solarnih elektrana na području Hrvatske, u Milohnićima (Milohnići 80) je, 29. kolovoza 2014. godine, predstavila prvu solarnu elektranu na kući čiji je krov od vlasnika uzela u najam na četrnaest godina.

U ovom slučaju RITEH je ujedno investitor i izvođač radova, a solarni krov pokazni je projekt za sve zainteresirane investitore u ovakve sustave. Svi otočani, ali oni koje put nanese na Krk, mogu razgledati elektranu, uvjeriti se kako funkcionira, odnosno proizvodi energiju te dobiti informacije o gradnji i isplativosti. Cijena investicije sa sustavom za pripremu tople vode i pribrojenim PDV-om je 170.000,00 kn, s time da vrijednost proizvedene energije na godišnjoj razini iznosi oko 35.000,00 kn, što govori u prilog tome da je uloženo moguće vratiti u roku od pet godina. Međutim, u RITEH-u koji planira investirati u nove solarne elektrana, zbog čega su povećali i temeljni kapital tvrtke za 1.600.000,00 kn, na čekanju je dokumentacija za ulaganje u više od trideset elektrana ukupno vrijednih 7.500.000,00 kn, obzirom da ugovor s Hrvatskim operaterom tržišne energije (HROTE) još uvijek nemaju. 
Iako su investirori prepoznali kvalitetu RITEH-ovih usluga, kočnica je HROTE, ističe direktor Matija Rukavina. Tijekom rujna prošle godine poslali smo im više od pedeset naših i zahtjeva klijenata, temeljem kojih HROTE za 2014. kreira redoslijed prijava za one koji nisu ušli u kvotu za 2013. godinu. U veljači ove godine iznova su im proslijeđeni zahtjevi jer su bezrazložno poništili prošlogodišnji redoslijed, a do danas nisu objavili kompletan popis novih ugovora, pojašnjava Rukvanina dodajući kako ni RITEH ni klijenti nisu dobili, kako rješenja, tako ni odgovore na upućene im zahtjeve zbog čega se investicije ne mogu realizirati.
Za daljni razvoj tržišta solarnih elektrana, zaključuje Rukavina, nužno je omogućiti ulaganja u male solarne elektrane, smanjiti cijene otkupa energije, poticati instalacije sunčanih elektrana od 5,00 do 7.00 Kw po uzoru na susjedne zemlje, transparentno provoditi politiku obnovljivih izvora energije te uvesti trogodišnji plan poticaja i kvota s jasnim pravilima, a ne ih konstantno mijenjati, što koči ulaganja i potiče nesigurnost.