Predstavljeno recentno stvaralaštvo umjetničke sekcije Milo Seršić

U krčkoj Galeriji Decumanus, 29. ožujka 2019. godine, otvorena je izložba Ususret Uskrsu umjetničke sekcije Milo Seršić koja djeluje u okrilju Zajednice Talijana Krk. Članice ovog aktivnog udruženja izložbeni su prostor ispunile rukotvorinama kreiranim u različitim tehnikama, a inspiriranim proljećem, i to ponajviše blagdanom Uskrsa.

Izložbu su, pred punim auditorijem, zajednički otvorile Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, i Silvana Pavačić, predsjednica Zajednice Talijana Krk.

Zadovoljstvo mi čini, uvodi Parentić, predstaviti izložbu koja otkriva što sve rade zaista vrijedne članice Zajednice Talijana Krk, inače okupljene u umjetničkoj sekciji Milo Seršić. Kako ovaj postav čini naše peto druženje priređeno u Galeriji Decumanus, nadam se da će ovakvih predstavljanja biti još te da će polako prerasti u tradiciju, jer kvalitativan pomak sa svakom novom izložbom sve je veći, što govori u prilog serioznom i predanom radu koji jednostavno mora polučiti željenim pomacima. Vezujući se uz odabir tema, nastavlja Parentić, ona se s obzirom na termin odvijanja izložbe, nametnula sama po sebi, no unatoč svojevrsnoj tematskoj zadanosti članice sekcije publiku uvijek iznenade novim pristupom ili nekom novom tehnikom, u ovom slučaju preciznim pergamanom, te sve kreativnijom i uspjelijom keramikom. U izložene radove tako je posve primjereno utisnuto ozračje Uskrsa - najvećeg i najradosnijeg kršćanskog blagdana, zaključila je Parentić.

Zajednica Talijana Krk, ističe Pavačić, kao udruga koja njeguje talijansku kulturu, umjetnost i jezik, te koja je za suradnju otvorena svim sugrađanima, u sklopu svojih mnogobrojnih aktivnosti priredila je i ovu izložbu. Sam postav na kojem se zaista dugo radilo stoga predstavlja naš prilog ovogodišnjoj proslavi Uskrsa. Kao i dosad, navodi Pavačić, trudimo se da vrijedne aktivistkinje naše umjetničke sekcije, svojim kreacijama upotpune ponudu kulturnih događanja u gradu Krku, što im je, nadam se, i pošlo za rukom zahvaljujući prvenstveno angažmanu neumornih profesorica i velikih kreativki Blanke Petric, voditeljice radionice keramike i Božice Žic, voditeljice radionice tehnike découpagea i pergamana. Upravo se potonje spomenutom tehnikom po prvi put predstavljamo u galerijskom prostoru, s time da je ovdje riječ o pomnoj izradi slika od paus-papira koja može rezultirati iznimnim umjetničkim kreacijama. S druge strane, nailazimo na keramiku s kojom smo se publici predstavili u mnogim prigodama, ali svake godine uz sve kompleksniji pristup, a prema tome i sve bolje rezultate. Za kraj obećajem da ćemo i nadalje njegovati likovni izričaj te se nadam da ćete s jednakim interesom podržati naše daljnje djelovanje kako bi se i ubuduće imali prilike sretati i družiti na nekoj od predstojećih manifestacija, završila je Pavačić.

Izložba Zajednice Talijana Krk bit će otvorena sve do 10. travnja, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili pak mailom na kultura@gradkrk.net.

Zajednicu Talijana Krk, osnovanu 2003. godine, danas s puno ljubavi i entuzijazma vodi predsjednica Silvana Pavačić. Jedan od primarnih zadataka ovog sveprisutnog udruženja predstavlja očuvanje talijanskog kulturnog i kulturalnog identiteta, kao i organizacija uz to vezanih događanja, što sve njegove članice i članove čini važnim faktorom u ukupnom društvenom i kulturnom životu grada Krka.