Predstavnici Učeničke zadruge Busilak sudjelovali na županijskoj smotri učeničkih zadruga

U Osnovnoj školi Trsat, 17. svibnja 2019. godine, održana je 18. Smotra učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije koja je okupila 42 izlagača iz osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova s čitavog područja naše županije.

Vrijedni zadrugari Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Područne škole Vrh ondje su predstavili svoje proizvode: ulje od maslina iz školskog maslinika, balzame za usne te pilinge za tijelo. Sve te namirnice članovi Učeničke zadruge Busilak spravljali su od domaćih, ekoloških komponenti koristeći i mediteransko bilje, također, ubrano u školskom vrtu. Organizatori ove smotre mlade su otočane okarakterizirali kao zaista ambiciozne početnike s obzirom na to da su ove godine zabilježili svoje premijerno gostovanje, a uz dobivene smjernice vezane uz daljnje aktivnosti, prezentacija na idućem događanju, čiji je domaćin Crikvenica, sigurno će proteći još uspješnije.

Podsjetimo, Učenička zadruga Busilak, osnovana je 12. rujna 2018. godine, a njezinom predsjednicom i voditeljicom imenovana je učiteljica Sanja Novosel Grgurić. Razlozi zbog kojih se krenulo u osnivanje Zadruge ogledaju se u čitavom nizu školskih projekata poput uspješnog predstavljanja na Državnoj smotri Eko škola, uspostavi mediteranskog vrta s maslinikom u školskom okolišu te berbi maslina koja svake godine rezultira ekstra djevičanskim maslinovim uljem pakiranim u prigodno označene bočice. Upravo pozitivni rezultati kojima su polučile sve te inicijative, doveli su do ideje o mogućnosti ostvarivanja prihoda plasiranjem i prodajom vlastitih proizvoda, a sve u namjeri da se ostvarena sredstva potom preusmjere u realizaciju nekih novih školskih projekata. Pored toga, asocijacije poput zadruga mogu biti i didaktičkog karaktera objedinjujući edukaciju i proizvodnju, demonstrirajući tako učenicima rezultate konkretnog rada.