Prva etapa manifestacije Camino Krk Story: Predavanja i vođena šetnja Camino Krk rutom

Camino Krk možemo predstaviti kao (sve)otočnu kružnu rutu, ukupno dugu nešto više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih (i biciklističkih) staza. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić. Ta je ruta, kao značajan dio krčke outdoor ponude, brzo stekla popularnost hodočasnika, šetača i rekreativaca, a njezine je potencijale u više navrata prepoznala i struka.

Projekt Camino Krk tako je prošle godine pozicioniran na visoko treće mjesto u kontekstu Međunarodnih nagrada za održivi turizam - Skål International Sustainable Tourism Awards, dok mu je ove dodijeljena nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award, i to u kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

Kao prva dionica hrvatske Camino rute, Camino Krk ušao je u mrežu hodočasničkih putova koja se prostire diljem Europe, s time da je njezin najvidljiviji dio Camino de Santiago ili Put Sv. Jakova, ruta duga oko 800 kilometara, koja vodi prema globalno znanom svetištu u Galiciji (sjeverozapadna Španjolska) - Santiagu de Composteli, gdje se hodočasti grobnici sv. Jakova apostola. Nju godišnje propješači više od 300 tisuća šetača.

 

 

Camino Krk Story:

Camino Krk izvrstan je izbor za proljetnu aktivnost. Na otoku u ovom ćete periodu sigurno zateći ugodne temperature, lijepo vrijeme i netom probuđenu prirodu, drugim riječima, idealne okolnosti za sedmodnevnu Camino šetnju tijekom koje možete istinski doživjeti otočnu povijesnu, kulturnu, a posebice sakralnu baštinu uronjenu u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline.

No, za one koji nisu sigurni žele li iz prve prijeći svih 150 kilometara Camina Krk ili za one koji jednostavno nisu u mogućnosti prihvatiti sedmodnevni aranžman, sve lokalne turističke zajednice otoka Krka osmislile su zajednički projekt pod nazivom Camino Krk Story, čija prva etapa, između 13. i 15. svibnja 2022. godine, započinje baš u gradu Krku. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji koja izuzev šetnje krčkom Camino rutom uz organiziranu okrijepu i prijevoz, uključuje i tematska predavanja. Prvo predavanje Camino - put koji se ne može opisati održat će Mirjam Jukić, novinarka, urednica i suvlasnica portala Turističke priče, a drugo Camino Krk - skrivenim stazama Zlatnog otoka Martina Frka, osnivačica, novinarka i urednica krčkog portala Bodulija.net. Predavanja su na redu 13. svibnja, a održat će se u Velikoj (ili Maloj) vijećnici Grada Krka s početkom u 17.00 sati. Dva naredna dana, 14. i 15. svibanj, rezervirana su za šetnju Camino Krk rutom, raspoređenu u dvije dionice: Krk - Brzac (23 kilometara) i Brzac - Malinska (22,9 kilometara).

 

Hodogram prve etape manifestacije Camino Krk Story:

 

13. - 15. svibnja 2022.

Grad Krk - Općina Malinska-Dubašnica

 

Petak, 13. svibnja

Velika (ili Mala) vijećnica Grada Krka

17.00, pozdravni govor i uvodno predstavljanje, Ivana Kovačić, direktorica TZ Grada Krka

17.15, predavanje: Camino - put koji se ne može opisati, Mirjam Jukić

18.00, predavanje: Camino Krk - skrivenim stazama Zlatnog otoka, Martina Frka

 

Subota, 14. svibnja

Prva vođena dionica: Krk - Brzac (23 kilometara)

09.00, okupljanje sudionika na Veloj placi

– hodočasničke putovnice preuzimat će se u Turističko-informativnom centru

Po dolasku u Brzac/Milohniće - okrijepa (Konoba Pud Brest)

18.00, polazak autobusa iz mjesta Milohnići za grad Krk

Vodiči/pratitelji: Petar Tomašić i Nikola Radovčić

 

Nedjelja, 15. svibnja

Druga vođena dionica: Brzac - Malinska (22,9 kilometara)

09.00, polazak autobusom s autobusnog kolodvora u gradu Krku

Po dolasku u Malinsku - okrijepa (Restoran The Kitchen)

18.00, polazak autobusa s autobusnog kolodvora u Malinskoj za grad Krk

Vodiči/pratitelji: Petar Tomašić i Danijela Martić

 

Sudjelovanje u edukativnim programima i organiziranom obilasku rute je besplatno!

Broj sudionika je ograničen!

 

Opis prve dionice: Krk - Brzac:

Prva dionica Camino Krk rute započinje u srcu krčke starogradske jezgre gdje se, uz Trg Kamplin, nalazi jedan od najznačajnijih primjera otočne sakralne arhitekture, kompleks kojeg čine Katedrala i dvojna crkva sv. Kvirina i sv. Margarete. Nakon obilaska Frankopanskog kaštela, kao krčke rezidencije te za nacionalnu povijest relevantne plemićke obitelji, uličice starog grada, prolazeći uz Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka, vode do Gornjih gradskih vrata iza kojih su smještena dva vrijedna samostanska kompleksa: franjevački i benediktinski, zajedno s Gospom od Zdravlja - prvom crkvom u gradu sagrađenom u romaničkom stilu. Jednom od najljepših krčkih ulica, uz zidove benediktinskog samostana, silazi se prema glavnom gradskom trgu - Veloj placi - okruženom brojnim znamenitostima. Pješačenje se, nadalje, odvija gradskom rivom, a potom i zapadnim dijelom naselja sve dok ruta, obilazeći Kamp Bor, krčkim maslinicima ne povede u smjeru crkvice sv. Marije, tzv. Kaštel Salatić i naselja Vrh, čijim središtem dominira župna crkva sv. Mihovila arkanđela. Ruta nastavlja do susjednih Skrbčića i Pinezića, a u prolaženju Šotoventom - šumovitim i plodnim dijelom otoka koji podrazumijeva područje oko uvale Sv. Fuske, pažnju šetača sigurno će privući ruševine napuštenog naselja Kambun, s time da višesatnu šetnju zatvara posjet uvali Vela Jana, a zatim i naselju Brzac.

 

Opis druge dionice: Brzac - Malinska:

Izlaskom iz naselja Brzac, hodočašće kreće u smjeru Glavotoka, malenog mjesta koje se prvi put spominje kao ljetnikovac s kapelom knezova Krčkih Frankopana. Guste šume okolice Glavotoka potom vode do pravog bisera otočne romaničke arhitekture - crkvice sv. Krševana smještene iznad uvale Čavlena, dok sljedeću dionicu čini najveći i najstariji otočni hrast. Šetnjom dijelom uz obalu, a dijelom šumom, stiže se do vidikovca na predjelu Fumak, za kojim slijedi Porat, naselje koje se razvilo oko franjevačkog samostana u čijem je kompleksu danas i muzej koji, uz uljaru za preradu plodova masline (tzv. toš), čuva i zbirku crkvenih umjetnina i izloške koji predočuju vjersku, kulturnu i gospodarsku prisutnost fratara trećoredaca u Portu. U glagoljskom lapidariju samostana nalaze se kopije najstarijih i najvažnijih glagoljskih natpisa. U prolaženju Dubašnicom nezaobilazno je i staro groblje sv. Apolinara s impresivnim kamenim zvonikom kvadratnog tlocrta, s time da nastavak hodočašća vodi kroz nekolicinu manjih naselja, od Sv. Antona, preko Milovčića, pa sve do Kremenića gdje se može vidjeti kapela sv. Andrije, inače najstarija sačuvana kapela na tom području. Drugo poglavlje Camino priče zatvara se dolaskom u Malinsku.

 

Druga etapa manifestacije Camino Krk Story održat će između 20. i 22. svibnja na području općina Malinska-Dubašnica, Omišalj i Dobrinj, a pored zanimljivih predavanja Martine Frke i Tomislava Galovića koja će biti priređena u Hotelu Malin (20. svibnja), donosi vođenu šetnju još dvijema Camino dionicama na relaciji: Malinska - Omišalj (21. svibnja) i Omišalj - Čižići (22. svibnja). Više informacija o drugoj etapi dostupno je: OVDJE.

 

Raspored misnih slavlja:

U Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Krku, mise se tijekom tjedna služe u 08.00 i 19.00, a nedjeljum u 07.30, 10.00 i 19.00 sati. U župnoj crkvi sv. Apolinara u Bogovićima preko tjedna mise su u 19.00, a nedjeljom u 07.00, 10.00 i 19.00, dok se mise u crkvi sv. Nikole u Malinskoj služe svakim danom u 19.00 sati.

 

Važno:

(1) Svaki pojedinac na vlastitu odgovornost pristaje sudjelovati u pješačkom programu te prihvaća pridržavati se uputa i odluka vodiča koji ima pravo promijeniti itinerar ovisno o vremenskim uvjetima te fizičkoj spremi grupe.

(2) Program je predviđen za odrasle osobe, a sudionici starosne dobi od 16 - 18 godina mogu sudjelovati isključivo uz pismenu privolu roditelja ili skrbnika ispunjenu prije samog polaska.

 

Korisni savjeti:

(1) Odjeću prilagoditi godišnjem dobu.

(2) Odabrati čvrste i udobne cipele za duže pješačenje.

(3) Obavezno ponijeti zaštitu od sunca, kiše i vjetra: vjetrovku, pokrivalo za glavu (šešir ili kapu), sunčane naočale.

(4) Ponijeti najmanje 4l vode po dionici i nešto suhe hrane kao što su energetske pločice, čokoladice, suho voće ili slično.

(5) Ponijeti osobni identifikacijski dokument i zdravstvenu iskaznicu.

(6) Ponijeti mobitel, nož, mini set prve pomoći (flasteri), kartu (tiskanu ili preuzeti GPS datoteku sa stranice: www.caminokrk.com/karta.

(7) Važno je kretati se po stazama označenim Camino logom (plava podloga sa žutom strelicom), jer se na ruti nalaze i druge oznake.

(8) Vrata (zatoke ili lese) koja se nađu zatvorena potrebno je za sobom obvezno zatvoriti.

(9) U slučaju nesreće nazvati 112.


Prijavni obrazac

 

Za pomoć oko smještaja za područje Grada Krka i Općine Malinska-Dubašnica kontaktirajte:

 

Turističko-informativni centar Krk

J. J. Strossmayera 9, 51500 Krk

Tel: +385 (0)51 220 226

E-mail: tic@tz-krk.hr

 

Turistička zajednica Općine Malinska-Dubašnica

Obala 46

51511 Malinska

Tel: +385 (0)51 859 207

E-mail: info@visitmalinska.com