Prvomajski inkubator: Otvorena izložba Ulična fotografija

U sklopu trinaestog izdanja Prvomajskog inkubatora, 26. travnja 2019. godine, u Galeriji Decumanus, u organizaciji Udruge Kreativni Krk, otvorena je skupna izložba analogne crno-bijele fotografije pod nazivom Ulična fotografija na kojoj je svoje zanimljive kadrove (uglavnom) s krčkih ulica predstavilo osmero autora.

Iako već svi znaju da je Rijeka prvi hrvatski grad koji će naredne, 2020. godine ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture (EPK), samo je nekolicini poznato kako je upravo grad Krk jedan od sudionika tog velikog projekta, participirajući u programskom pravcu 27 susjedstava. Udruga Kreativni Krk, kao jedini nositelj Susjedstva Krk, tako je čitav festivalski program ove godine odlučila posvetiti upravo Rijeci. Prema tome, uz koncert aktualnih predstavnika riječke alternativne i eksperimentalne glazbene scene kojeg očekujemo 04. svibnja, i ovogodišnji izložbeni program usklađen je s navedenim lajtmotivom, i to kroz suradnju s mladim riječkim fotografom Borutom Brozovićem kojem je sredinom ožujka bilo povjereno vođenje dvodnevne fotografske radionice na temu Ulična fotografija. Njezina prvog dana sudionici su tako upoznali osnove analogne fotografije i ekspozicijskog trokuta (kao parametra potrebnih za bilježenje fotografija) kao uvod u skupnu akciju terenskog fotografiranja na zadanu temu, dok je drugog dana fokus bio usmjeren na različite tehnike razvijanja fotografija u tamnoj komori, zatim na izradu digitalne fotografije iz filmskog negativa, kao i čitavom nizu sličnih, s analognom fotografijom povezanih, tehničkih postupaka. Najbolji radovi sedmero polaznika ove edukacije, i to Ane Drpić, Andree Staničić, Anice Žic, Ivane Bogunović, Karla Dekanića, Sabine Barbiš i Ivice Brusića, zajedno s fotografskom serijom njihovog mentora Boruta Brozovića, javnosti su u krčkoj galeriji dostupni sve do 15. svibnja, i to svakim radnim danom između 10.00 i 12.00 te 18.00 i 20.00 sati.

Izložbu Ulična fotografija, pred okupljenim autorima i ostalim zaljubljenicima u fotografski medij, zajednički su otvorili Luka Adžić Kapitanović, predsjednik Kreativnog Krka i fotograf Borut Brozović.

Izložba koju danas otvaramo, uvodi Adžić Kapitanović, predstavlja rezultat suradnje Kreativnog Krka i Boruta Brozovića kojem je prethodno bilo povjereno vođenje dvodnevne radionice analogne fotografije, a čiji su polaznici, ovom izložbom, dobili priliku, javnosti predstaviti svoje tematske uratke. Riječ je o 25 crno-bijelih fotografija sedmero autora na kojima su zabilježeni motivi s krčkih ulica, a kojima je pridruženo i 20 kadrova njihovog mentora. Pored ove izložbe, u programu Prvomajskog inkubatora, najprije slijedi Prvomajski šušur - 01. svibnja, a potom i koncert - 04. svibnja, koji će na jednom mjestu okupiti riječke bendove: Pe Kun, Fanaa, Krešo i Kisele Kiše, Po’ Metra Crijeva i One Piece Puzzle. Uz to, najavljujem i radionicu video produkcije koja će se u suradnji s riječkom Udrugom Filmaktiv u Krku odvijati 03. i 04. te 10. i 11. svibnja, istakao je Adžić Kapitanović.

Ulična fotografija bavi se prikazom svakodnevnog života ljudi i njihove urbane okoline, tumači Brozović, i kao takva smatra se jednom od najtežih fotografskih tema, upravo zbog nepredvidivosti, tj. brzine urbanog okruženja. Prema tome, fotograf koji krene u njezino istraživanje mora biti iznimno snalažljiv i uvijek spreman na snimanje, što predstavlja dokaz usavršene fotografske vještine, ali i dobrog poznavanja ljudskog ponašanja. Odabirom kadra i sjedinjavanjem subjekata koji u stvarnome životu nisu ničim povezani formira se nova priča, a fotograf poprima ulogu redatelja te bilježenjem fotografije specifičnu radnju prenosi promatraču.

 

Sve ostale informacije o festivalu Prvomajski inkubator potražite na internetskoj stranici Udruge Kreativni Krk i njezinom Facebook profilu.

 

Program Prvomajskog inkubatora:

 

26. travnja - 15. svibnja 2019.

 

Galerija Decumanus

Ulična fotografija, skupna tematska izložba polaznika radionice Boruta Brozovića

Otvorenje izložbe: 26. travnja, u 19.00

 

 01. svibnja 2019.

 

Gradska riva

Prvomajski šušur, zabavno-glazbeni program

 

04. svibnja 2019.

 

Plaža Plav, u 21.00

Prvomajski inkubator, serija koncerata alternativne glazbe

 

Sviraju:

 

→ Pe Kun

→ Fanaa

→ Krešo i Kisele Kiše

→ Po’ Metra Crijeva

→ One Piece Puzzle