Prvomajski inkubator: U Decumanusu predstavljena izložba ARTissue Kristine Paunovski

U krčkoj Galeriji Decumanus, 29. travnja 2021. godine, kao likovni dio ovogodišnjeg (online) izdanja festivala Prvomajski inkubator, predstavljen je intermedijalni izložbeni projekt ARTissue autorice Kristine Paunovski, s time da se video predstavljanja, kao i analiza samog postava, može pogledati putem Facebook profila Udruge Kreativni Krk, zadužene za organizaciju.

ARTissue inovativan je projekt koji promovira suvremenu izvedbenu umjetnost, istražujući pritom kontekst tj. različite lokacije izvedbe plesnih performansa te mogućnosti njihovog dokumentiranja videom i fotografijom. Njime su tako okupljeni mladi i talentirani plesači i performeri, pod vodstvom Kristine Paunovski, umjetničke direktorice međunarodno prepoznatog Plesnog centra K2K, a poseban fokus postavljen je na autentičan pokret u kontekstu vizualnih umjetnosti, mode i arhitekture. Upravo na tom tragu razvijena je suradnja s fotografkinjom Josipom Uzelac, u namjeri istraživanja različitih dimenzija što ih nude izvedbene umjetnosti.

Ovogodišnji Prvomajski inkubator i izložbu ARTissue zajedno su predstavili Luka Adžić-Kapitanović, predsjednik Kreativnog Krka i autorica Kristina Paunovski.

Prvomajski inkubator ove se godine odvija 11. godinu za redom, ističe Adžić-Kapitanović, a njegov je program uvijek podijeljen na likovni i glazbeni dio, što znači da ovom prigodom predstavljamo dio festivala orijentiran ka likovnosti tj. otvaramo izložbu ARTissue Kristine Paunovski. Specifičnost ovogodišnjeg festivalskog izdanja ogleda se u tome što će svi njegovi sadržaji, sukladno epidemiološkim mjerama, publici biti dostupni putem Facebook profila Udruge Kreativni Krk, a nakon otvorenja izložbe, u subotu, 01. svibnja, s početkom u 20.30 sati, uslijedit će prijenos koncerta tijekom kojeg će nastupiti bendovi Pomelo Chess Society i Grapevine Babies te DJ-evi Roland i Ana Antonova.

Iznimno mi je drago, priznaje Paunovski, što smo dobili priliku predstaviti se u Galeriji Decumanus, odnosno nastupiti, s obzirom na to da je ovo, trenutno, jedini način na koji se možemo izraziti. Namjera skrivena iza ove izložbe bila je koreografiju zabilježiti fotografijom, odnosno dinamičnu formu plesnog performansa prenijeti u statičnu. ARTissue, nastavlja Paunovski, intermedijalni je projekt koji kroz različite pristupe promovira plesnu umjetnost i pokret, a ideja projekta ostvaruje se improvizacijskom i eksperimentalnom igrom putem suvremenog plesa i urbanog pokreta. ARTissue krovni je naziv za sve ozbiljnije projekte koji imaju tendenciju da budu profesionalno izvedeni što je u ovome slučaju postignuto odabirom plesača ansambla Plesnog centra K2K kojem je zadaća mlade ljude zainteresirati za plesnu umjetnost: komercijalnu ili kazališnu. Izložbom je, zaključuje Paunovski, okupljena serija fotografija koje su kreirane u suradnji s fotografkinjom Josipom Uzelac i predstavljaju odgovor na pitanje: kako se sve može prikazati koreografski uradak. Osim fotografija na izložbi se mogu pogledati i video zapisi s izložbe ARTissue - Izložba tijela te s predstave ARTissue - Situacije Plesnog centra K2K.

Izložba ARTissue trajat će sve do 13. svibnja, a svi ljubitelji likovnosti i plesne umjetnosti u tom će se periodu moći virtualno prošetati galerijskim prostorom, i to tako da posjete Facebook profil Udruge Kreativni Krk, dok će za one koji izložbi žele svjedočiti uživo, uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera, galerija biti dostupna svakim radnim danom, od 10.00 do 13.00 sati.