Raspisan natječaj za najbolje fotografske uratke ekološke tematike

Sedmu godinu za redom Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o. raspisuje nagradni natječaj za radove ekološke tematike. U odnosu na prošlu, kada je pozornost bila usmjerena prema čisto likovnom izražavanju, ove su u fokusu fotografska istraživanja djece, mladeži, odraslih, ali i profesionalnih fotografa.

Prijavljene fotografije, kako stoji u propozicijama natječaja, moraju obrađivati motive vezane uz krčki model ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, s time da potencijalni sudionici imaju priliku sami odabrati motiv kojeg će na fotografijama zabilježiti ili, s ciljem što kreativnije interpretacije, izabrati neku od ponuđenih tema, poput: Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske; Mora li otpad biti smeće? Ti mu daj novu ulogu!; Kako pravilno postupati otpadom; Važno je razvrstavati otpad!; Moj doprinos čistijem Krku; Stop! Zabranjeno ponašanje!; Misli zeleno - budi in; Kako ja mogu spasili planet od smeća iliti Kažimo NE smeću, kažimo DA otpadu.
Pored motiva vezanih uz prikupljanje i zbrinjavanje otpada, moguće je pozabaviti se i bilo kojom drugom ekološkom temom važnom za održivi razvoj otoka Krk, posebice temama bliskim energetici. Kao što je otprije poznato, na Krku je pokrenut projekt Otok Krk - otok s 0% emisije CO2, temeljeći će na obvezama Republike Hrvatske prema kojima bi se do 2020. godine za 20% trebala smanjiti potrošnja električne energije dobivene iz fosilnih goriva, zatim za isti postotak smanjiti emisija CO2 te povećati proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Kako se ove godine obilježava 140. obljetnica krčkog Jedriličarskog kluba Plav, inače najstarijeg na istočnojadranskoj obali, jedna od tema u tome kontekstu mogao bi biti vjetar, kao primjer obnovljivog izvora energije, točnije različiti načini iskorištavanja energije vjetra i njezine transformacije, a sve s ciljem dugoročne održivosti otoka.
Sam natječaj je javan, a pravo natjecanja imaju svi stanovnici otoka Krka, kao i njegovi gosti, odnosno turisti. Fotografije koje se prijavljuju trebaju biti snimljene digitalnim fotoaparatom, a mogu biti crno-bijele ili u boji. Jedan autor može prijaviti najviše tri motiva, s time da svaki od njih može biti obrađen jednom ili s najviše tri fotografije (ako iste pružaju zaokruženu priču). Svaki prijavljeni rad mora imati naslov ili kratki popratni tekst, a dostavlja se isprintan i pohranjen na CD. Autori uz radove također trebaju napisati svoje ime i prezime, godinu rođenja, zanimanje, adresu i kontakt telefon te navesti u kojoj se kategoriji natječu. 
Radove prispjele na natječaj naposljetku će pregledati posebno ocjenjivačko povjerenstvo te izabrati po tri najbolja, i to u dvije kategorije - amaterska i profesionalna/umjetnička fotografija, dok će se u prvospomenutoj posebno vrednovati radovi djece do 15 godina starosti te radovi mladeži i odraslih.
 
 
Natječaj je otvoren do 15. svibnja 2016. godine, a radove je potrebno dostaviti na adresu: Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o., Vršanska 14, 51500 Krk. Rezultati će biti objavljeni i nagrade podijeljene na prigodnoj svečanosti koja se 03. lipnja planira održati u krčkoj Galeriji Decumanus.