REA Kvarner domaćin prve ManagEnergy ekspertne misije u Hrvatskoj

Između 13. i 15. veljače 2019. godine Regionalna energetska agencija Kvarner bit će domaćin šeste po redu ManageEnergy ekspertne misije, i to prve koja se odvija u Hrvatskoj, a u okviru koje će ugostiti direktora irske agencije Tipperary Energy Agency (TEA) Paula Kennyja.

Riječ je o jednoj od najuspješnijih energetskih agencija u Europi koja uspješno djeluje već više od dvadeset godina, a poznata je po svojim projektima u području komunalne energetike, radu sa građanskim inicijativama i energetskim zadrugama, projektima OIE, upravljanju energijom, energetskim obnovama kako javnih objekata tako i obiteljskih kuća, te inovativnim načinima financiranja energetskih projekata koji često uključuju aktivni angažman zajednice u kojoj se provode.

Tijekom trodnevnog stručnog posjeta njihovi djelatnici imat će priliku razmijeniti konkretna operativna iskustva na području provedbe EE/OIE projekata, te usporediti probleme i izazove hrvatskog i irskog energetskog sektora. U dijelu posjeta pridružit će im se i predstavnici ostalih hrvatskih energetskih agencija, a 15. veljače planiran je i studijski posjet otoku Krku, susret s predstavnicima Grada Krka, Udruge Eko Kvarner, Energetske zadruge otoka Krka, te poduzeća Ponikve eko otok Krk d.o.o., a sve s ciljem razmjene znanja i ideja na području razvoja pametnih energetski samodostatnih otoka.

Troškove cjelokupne ekspertne misije pokriva ManagEnergy, inicijativa Europske komisije posvećena regionalnim i lokalnim energetskim agencijama čija  je svrha pomoći energetskim agencijama da postanu vodeće u energetskoj tranziciji te da se povećaju investicije u održivu energiju u regijama i gradovima.