Reciklažom do umjetnosti: Podjela nagrada pobjednicima natječaja

Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk i ove je godine, na temu Reciklažom do umjetnosti, raspisalo 11. po redu nagradni natječaj, kojem je zadaća bila dodatno potaknuti one iskusne i nešto manje iskusne kreativce svih kategorija - likovnjake, dizajnere, pisce ili filmaše - na promicanje svijesti o važnosti zdravog okoliša!

Natječaj krčkog komunalca svake godine privlači značajan broj autora različitih generacija, uz što raste i interes javnosti, pa je tako ove godine, uz ponešto izmijenjenu koncepciju, na poziv da se kreativno promisli medij reciklaže, odnosno ponovno korištenje otpadnog ili kakvog drugog materijala, pristiglo čak 55 zaista zanimljivih i inovativnih uradaka, s time da ih je naposljetku nagrađeno sedam, i to u dvije kategorije, s obzirom na to da je jedna varijanta natječaja bila namijenjena svima, a druga isključivo školarcima. Sve to, govori u prilog kako je ovdje riječ o inicijativi koja je zamišljena kao svojevrsna platforma koja će iz godine u godinu okupljati sve veći broj dionika: umjetnika, teoretičara, edukatora (pedagoga), kulturnih i odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnika kultura održivosti i lokalnih zajednica. A njihov će zadatak, naposljetku, biti promicanje etike reciklaže i razmjena zavisnih iskustava i informacija, kako bi utjecali na svijest javnosti, tj. motivirali pozitivne promjene, a jedna od mnogih niša unutar koje se one mogu događati upravo je kreativno izražavanje na svim razinama.

Po završetku natječaja, prispjele radove pregledalo je za tu prigodu okupljeno ocjenjivačko tijelo, u čijem su sastavu ove godine djelovali predstavnici Ponikvi Iva Labaš i Dean Kosić te vizualni umjetnik i djelatnik krčkog Centra za kulturu Igor Gržetić, a koji su dobili nimalo lagan zadatak izabrati najbolje radove u dvije prethodno izdvojene kategorije. Tradicionalno, najkreativniji autori novčano su nagrađeni. Naime, od pokretanja ove hvalevrijedne akcije do danas Ponikve su za nagrađivanje najboljih autora izdvojile više od 100.000,00 kn, dok je ovogodišnji nagradni fond iznosio 15.000,00 kn.

Nastavno na natječaj namijenjen svim autorima, prva nagrada, vrijedna 5.000,00 kn, dodijeljena je Margareti Peršić (Zagreb) za prostornu instalaciju Dvije, tri rečenice, druga, u vrijednosti od 4.000,00 kn, Maji Klarić (Umag) za esej Reciklirana misao, treća, vrijedna 3.000,00 kn, Ani Hrćan Šojat za objekt-sliku Milje, a posebna, četvrta nagrada, u vrijednosti od 1.500,00 kn, Andrei Staničić (Krk) za svjetlosnu instalaciju Postoji svijetlo koje se nikada ne gasi. Nastavno na natječaj namijenjen isključivo školarcima, najboljima su se pokazali učenici Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk: Vid Gamulin, Emelia Prah, Lucija Mrakovčić, Matea Štefančić, Sara Kotromanović, Ivano Koški i Antonijo Mrakovčić, čije su tri skulpture Patak, Čaplja i Flamingo, zaslužile nagradu ukupno vrijednu 1.500,00 kn.

Ovaj nagradni natječaj nastavak je promidžbenih aktivnosti koje Ponikve provode u sklopu svojih nastojanja da se kontinuirano poveća udio razvrstanog otpada, ali i stvori što pozitivnija klima, kada su u pitanju ekologija, očuvanje prirode i održivi razvoj u najširem smislu.

Dodjela ovogodišnjih nagrada, 29. svibnja 2019. godine, u sklopu predprograma proslave Dana Grada Krka, održana je u Galeriji Decumanus, a vrijedne novčane nagrade autorima su pritom uručili Ivica Plišić, Dean Kosić i Ivan Jurešić, direktor i djelatnici društva koje je pokrenulo i provodi ovu vrijednu inicijativu. Između 27. i 30. svibnja, svi nagrađeni radovi bili su predstavljeni prigodnom izložbom.

  • 1
  • -
  • 2