Rukotvorinama od reciklirane vune krčki vrtićali poslali jasnu eko-poruku

U Galeriji Decumanus, 10. ožujka 2017. godine, otvorena je prigodna, skorašnjim proljećem inspirirana, izložba Dječjeg vrtića Katarina Frankopan - Ovce runo pravo je blago, od njeg' radiš što ti drago - koju već tradicionalno čine mnogi maštoviti radovi djece, roditelja i odgojiteljica iz vrtića u Krku, Omišlju, Njivicama, Malinskoj, Polju, Vrhu, Baški i Vrbniku.
Svaki od tih vrtićkih kolektiva ove se godine predstavio simpatičnim radovima od ovčje vune, čije je kvalitete i mogućnosti krčkim mališanima i njihovim roditeljima približila Jasminka Gršković, članica Udruge Rukotvorine Krk, ujedno i odgojiteljica, priredivši tematske radionice u vrtićkim jedinicama diljem otoka. Istraživanje ovako neobičnog medija posve je u skladu i sa statusom Eko-vrtića, kojim se potvrđuje model odgoja i obrazovanja osjetljiv na pitanja ekologije, odnosno zaštite okoliša i održivog razvoja, jer kreativnim recikliranjem tog zanimljivog i vrlo podatnog prirodnog materijala koji na Krku predstavlja svojevrsni ekološki problem, iznova je prenesena jasna eko-poruka.
Pored krčkih mališana koji su u pratnji odgojiteljica priredili kratak recitatorsko-plesni program, izložbu su zajednički otvorili Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, Irena Žic Orlić, ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan i Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik.
Draga djeco, roditelji i odgojiteljice, uvodi Parentić, ovu priliku iskorištavam da vam se zahvalim na uloženom velikom trudu, jer ostvaren je zaista poseban izložbeni program koji će nas Krčane, ali i sve naše goste na najljepši mogući način uvesti u proljeće.
U ime Dječjeg vrtića Katarina Frankopam, nastavlja Žic Orlić, pozdravljam sve vas što ste došli i tako odlučili podržati naš zajednički trud i rad koji je naposljetku urodio ovako lijepom izložbom, a čiju vrijednost još više podiže činjenica kako ona predstavlja plod kreativnih radionica i neformalnog druženja djece, roditelja i odgojiteljica. Upravo zbog toga najveće hvala zaslužuju upravo roditelji koji su u zaista velikom broju podržali ovu vrijednu inicijativu. Ovog puta, ističe Žic Orlić, izabrali smo predstaviti se radovima na temu proljeća koristeći tehniku filcanja ovčje vune sa zadaćom slanja jasne eko-poruke kako vuna ne predstavlja tek otpad već se uz samo malo mašte može iskoristiti za mnoge kreativne ideje. Ta tehnika svima nam je bila veliki izazov jer dosad je nismo koristili, međutim uspjeli smo je savladali zahvaljujući suradnji s Udrugom Rukotvorine Krk čija je članica Jasminka Gršković tijekom organiziranih radionica sve na njima okupljene pojedince uspjela zainteresirati za ovaj medij, ali i prenijeti im umijeće filcanja te tako bitno pridonijeti impresivnosti ovog postava. Osim Jasminki Gršković i njezinoj udruzi koja je donirala vunu moram se ovom prigodom zahvaliti i svim kolegicama odgojiteljicama na uloženom velikom trudu. Kako ova izložba, zaključuje Žic Orlić, zapravo svjedoči o daljnjem razvoju našeg Eko-vrtića, red je pohvaliti se na dobivenom srebrnom statusu koji će nam početkom svibnja biti dodijeljen na velikoj zagrebačkoj svečanosti.
Našim odgojiteljicama, navodi Vasilić, treba odati priznanje za njegovanje jako lijepog odnosa prema baštini i prirodi, i to uz jednu naglašenu ekološku notu kojom naše najmlađe odgajaju i obrazuju u smjeru da ta vrijedna vrtićka iskustva kasnije prenesu na čitavu zajednicu, pa tako s ponosom možemo ukazati na proces u kojem naš otok dobiva zasluženi predznak - eko. U ovoj prigodi, zaključuje Vasilić, također moram pohvaliti suradnju vrtića i Udruge Rukotvorine Krk čiji su članovi, inače predani radu s autentičnim prirodnim materijalima, izdvojili svoje vrijeme kako bi ovu zanimljivu vještinu, s puno pažnje, prenijeli najmlađima. 
Izložba Ovce runo pravo je blago, od njeg' radiš što ti drago svim zainteresiranim posjetiteljima bit će na raspolaganju sve do 22. ožujka, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.