Singularities, izložba konceptualne fotografije Jörga Heiecka

U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje, otvorenje izložbe konceptualne fotografije njemačkog autora Jörga Heiecka, pod nazivom Singularities, održat će se u petak, 12. travnja 2019. godine, s početkom u 20.00 sati u krčkoj Galeriji Decumanus. Izložbu u suradnji s pobratimskim Gradom Rockenhausenom priređuje Centar za kulturu Grada Krka.

Ova izložba predstavlja nastavak međunarodne kulturne suradnje koja se događa na relaciji Krk - Rockenhausen, a što je 2015. godine otpočela gostovanjem Krčana u Muzeju Kahnweilerhaus, i to postavom Miau, miau - što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu, a kojom je Centar za kulturu dao svoj prilog obilježavanju stogodišnjice od početka Velikog rata. Potom su, 2017., u Krku predstavljene kolekcionarske aktivnosti Daniela-Henryja Kahnweilera, drugim riječima izložba kojom je u Galeriji Decumanus bio obuhvaćen djelić impresivne građe Muzeja Kahnweiler, među kojom je posebnu pažnju zaslužila originalna Picassova litografija, inače Kahnweilerov portret. U nastavku, prošle, 2018. godine Krčani su u Rockenhausenu, u tamošnjem Muzeju Pachen, zabilježili još jedno uspješno gostovanje, ovog puta izložbenim projektom Komunicirajmo baštinu, koji je sjedinio četiri različita, ali ipak na mnoge načine međusobno povezana izložbena segmenta (tj. četiri samostalne izložbe krčkih autora) u čijoj srži se nazirala igra s tradicijom, iako uz krajnje specifične manifestacije.

Ovim gostovanjem otočnoj će se javnosti predstaviti konceptualne fotografije iz ciklusa Singularities njemačkog fotografa, ujedno i doktora znanosti - fizičara Jörga Heiecka, s time da će se uz izložbu, od 09. do 16. travnja, odvijati i program umjetničke rezidencije u sklopu koje će gostujući autor provesti sedmodnevnu fotografsku akciju, dokumentirajući krčke pejzaže. Naime, bilježenjem prirodnih ambijenata Jörg Heieck bavi se još od osamdesetih godina prošlog stoljeća inspiraciju pronalazeći u prirodnim strukturama, poput brazdi, kamenih granica ili tragova u usjevima. Pejzažni motivi filtrirani kroz njegov objektiv tako se kodiraju u gotovo apstraktne obrasce koji često podsjećaju na rane radove Marka Rothka. Prema tome, za Heieckove fotografije ne možemo kazati da su opisne, već pozivaju na potragu za onom unutarnjom (spiritualnom) biti prikazanog.

Ciklus Singularities tako otkriva crno-bijele fotografije manjih kvadratnih formata u kojima se ogleda znatiželja tipična za jednog fizičara zadovoljena eksperimentiranjem. Jer Heieckovi nam radovi svjedoče o kontemplaciji i meditaciji koje su rezultat njegovih fotografskih šetnji kojima je posvetio posljednje tri godine, približivši se na taj način shemi tipičnoj za suvremenu okolišnu umjetnost. Integralna serija sabire 49 fotografija koje tragaju za linearnim i fraktalnim strukturama u prirodi, a kao jedno od najpoetičnijih otkrića izdvojeni su motivi snježnih padalina. Jer kompozicija složena od geometrijskih formi u različitim nijansama sive boje teško je prepoznatljiva kao pejzaž, a zapanjujuća je i njezina sličnost s linearnošću koja se postiže crtežom ili pojedinim grafičkim tehnikama. Dakle, zimski pejzaž zaista dopušta apstrakciju: snijeg pokriva tlo uzrokujući izbijanje različitih nijansi sive, ostavljajući, također, i oštar kontrast između snažnih crnih linija i umirujuće bijele podloge. Usporedivo sa solarizacijom, prikaz se sastoji isključivo od linija. U pojedinim kadrovima, apstrahiranje ide toliko daleko da redovi nasada vinove loze prelaze u kompoziciju apstraktnih uzoraka koji se ponavljaju, npr. poput onih na tekstilu. Dakle, karakter Heieckovog kadra ide puno dalje od čistog dokumentiranja ljepote njegovog zavičaja - Falačkog Poranja, pretvarajući pejzaž u visoko profinjenu apstrakciju.

 

Pozivnica | Plakat | Katalog [.pdf]

 

Izložba Singularities, koju prati materijalima bogat trojezični katalog, ostaje otvorena sve do 25. travnja, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.