Stigla nova priznanja za ovčje sireve OPG-a Magriž

Gradonačelnik Darijo Vasilić, u društvu zamjenika Čedomira Milera, 13. listopada 2017. godine, u svom uredu omogućio je prijem Mirjenka i Vesne Mrakovčić, inače vlasnika Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Magriž iz Kornića, već više od 30 godina predanog uzgoju ovaca i proizvodnji daleko najnagrađivanijeg otočnog ovčjeg sira.
Povod za ovo druženje, ali degustaciju, kojem je, uz ostale članove obitelji, prisustvovala i nekolicina suradnika, pronađen je u zavidnom nizu nagrada i priznanja koji su iznova dodijeljeni njihovim proizvodima.  
Naime, na 18. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, 11. listopada, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije priređenoj u Vinkovcima, Krčkom siru, zatim Magrižu - siru s pojačanom aromom kadulje i smilja, Črnom Bodulu - siru umotanom u orahovo lišće i Zelenom Bodulu - siru obogaćen aromom ružmarina, dodijeljene su prestižne zlatne plakete, čiji je značaj podcrtala i zaista jaka konkurencija obzirom da je smotri pošlo za rukom okupiti OPG-ove što se bave preradom ovčjeg i kozjeg mlijeka s područja čitave Hrvatske.
Nešto ranije ove godine, sirevi Mirjenka i Vesne Mrakovčić bili su jednako uspješni na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, između 13. i 19. svibnja, održanom u Novom Sadu, gdje se okupilo 1.500 izlagača iz čak 60 zemalja. Velike zlatne medalje ondje su zaslužili sirevi Magriž, Zeleni Bodul i Črni Bodul, s time da je Krčkom siru dodijeljena i diploma sa zvanjem šampiona kvalitete grupe proizvoda, dok je za vrhunsku kvalitetu ocijenjenih sireva s otoka Krka pristigla i diploma s prestižnom poveljom Novosadskog sajma za kvalitetu.
Sirevi OPG-a Magriž dosad su svojom zavidnom kvalitetom zaslužili brojne šampionske titule i ostala priznanja, a samo ih Krčki sir broji više od 50. Razlozi za takav uspjeh sigurno se mogu pronaći u činjenici da mlijeko za svoje sireve dobivaju iz vlastitog muznog stada ovaca, ali i da se njegova daljnja obrada vrši na tradicionalan način, sukladno naslijeđenoj obiteljskoj recepturi, naravno, uz korištenje suvremene opreme. Uz proizvodnju tradicionalnog Krčkog sira, vrijedni članovi ovog kornićarskog OPG-a patentirali su i organoleptičku doradu sireva u fazi njegova zrenja, što znači da se siru prilaže začinsko bilje, i to ružmarin, smilje, kadulja i orahov list, kako bi poprimio njihova aromatična svojstva. 
Druženje u gradonačelnikovom uredu, osim prezentacije osvojenih nagrada, bila je i prilika da se predstave budući planovi supružnika Mrakovčić vezani uz daljnji razvoj OPG-a, uz želju svih okupljenih da povoda za ovakva druženja bude još više.