Svečano otvorene 55. Ljetne priredbe

Izvrsno posjećenim koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, pod nazivom Suita, sonata, koncert  svečano su otvorene 55. Ljetne pridbe, inače događanje s jednom od najstarijih tradicija na istočnojadranskoj obali.

Uz gradonačelnika Darija Vasilića čast da otvori ovogodišnji ciklus glazbenih i dramskih događanja, koja će se naizmjenice odvijati u Frankopanskom kaštelu i atriju franjevačkog samostana, pripala je Koraljki Vahtar-Jurković, pročelnici županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, koja je uz prisutstvo Krčkog kneza potpisala festivalsku povelju. Nakon protokolarnog dijela, Hrvatski barokni ansambl sa solistima Laurom Vadjon (violina), Anom Benić (poprečna flauta) i Pavlom Mašićem (čembalo), virtuzno je predstavio program u kojem su svoje mjesto pronašla djela ponajboljih skladatelja baroknog razdoblja poput A. Ivančića (Simfonija u G-duru), J. S. Bacha (Suita-uvertira br. 2 u h-molu, BWV 1067 i Brandenburški koncert br. 5 u D-duru, BWV 1050), G. F. Handela (Trio sonata u G-duru, op. 5 br. 4, HWV 399) i A. Vivaldija (La follia: La follia RV 63). 
Novost u konceptu glazbenog dijela ovogodišnjih 55. Ljetnih priredbi je niz od pet koncerata koji se tematski vezuju za razdoblje baroka, a povod tome je bogata Algarottijeva ostavština, prvi puta sustavno obrađena u nedavno objavjljenoj knjizi Nikola Udina Algarotti, čije retke potpisuju Vjera Katalinić, Franjo Velčić i Josip Žgaljića. Knjiga obrađuje dostupnu građu o životu tog iznimnog krčkog svećenika i kolekcionara koji je Krčanima poklonio bogatu zbirku muzikalija, glazbenih instrumenata i vrijednih knjiga. Koliki je bio utjecaj te zbirke možemo pretpostaviti obzirom na činjenicu da je 1828. godine u Krku osnovano Krčko filharmonijsko društvo s orkestrom, stilom posve nalik na Straussove bečke ansamble. Sama Algarottijeva zbirka predstavlja kulturno dobro Republike Hrvatske, a u dijelu instrumenata i muzikalija, ona je vrhunsko glazbeno blago. Upravo to, uz poštivanje želje oporučitelja da se njome koristi krčki puk, stvorilo je obvezu da se ta ostavština prezentira kroz koncerte najeminentnijih hrvatskih glazbenika koji će koncertirati na nekima od dosad restauriranih instrumenata, odnosno izvoditi kompozicije iz zbirke muzikalija, posebno redaktiranih i uređenih za te koncerte. 
Nakon Hrvatskog baroknog ansambla pod umjetničkim vodstvom Laure Vadjon, Raritete iz zbirke Udina Algarotti izvesti će Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda pod vodstvom maestra Zorana Juranića, inače autora glazbene redakture notnih zapisa koji su uvršteni i u program ostalih ansambala. Dva recitala potom će predstaviti Laura Vadjon i Krešimir Has, a na kraju ciklusa barokne glazbe posvećene Algarottiju nastupiti će novooformljeni Kvartet Algarotti koji će izvesti djela Mozarta i Haydna iz fundusa notnih zapisa Hrvatskog glazbenog zavoda. 
U preostalom dijelu glazbenog programa posjetitelji 55. Ljetnih priredbi moći će uživati u nastupu Zagrebačkog puhaćeg ansambla i tradicionalnom humanitarnom koncertu klapa Sjećanje na Mladena. Odabir dramskog dijela programa namijenjenog odraslima i djeci pomno je biran na način da publici pruži ugodan doživljaj i trenutke opuštanja uz najeminentnije predstavnike hrvatskog glumišta u izvedbi najpoznatijih nezavisnih kazališnih kuća (Teatar Exit, Teatar Gavran i Teatar Rugatino). Tako će se publika ove godine družiti s Reneom Medvešekom, Mladenom Gavran, Natašom Janjić, Lindom Begonjom, Maijom Kohn i drugima. 
U namjeri da Ljetne priredbe i ubuduće imaju svoju publiku, za djecu su odabrane predstave Crvenkapica i Vučko, Čarobnjak iz Oza, I drvo je bilo sretno, te dječji igrokaz Što sve riječ može, uprizorenja prve Veyske povede (krčke legende) o stvaranju svijeta. 
Organizaciju 55. Ljetnih priredbi, koje traju sve do 24. kolovoza, potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, a pomoć u realizaciji cjelokupnog programa pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Krk, Primorsko-goranska županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Grada Krka.