Tadić i Holzwarth publiku odveli na jedinstveno glazbeno putovanje

Nakon predstavljanja mističnog simbolista Skrjabina, u glazbenom programu 63. Ljetnih priredbi, 18. srpnja 2019. godine, u povijesnom ambijentu Frankopanskog kaštela, zajednički koncertni program, pred punim auditorijem, izveli su svjetski poznati gitarist Miroslav Tadić te vrsna američka violinistica i vokalistica Yvette Cornelia Holzwarth.

Ovom jedinstvenom prigodom krčkoj su publici predstavili zanimljiv program uspavanki za djecu i odrasle s Tadićevog najrecentnijeg albuma Spavati, možda sanjati, objavljenog 2017. godine, kao i autorske skladbe, obrade te improvizacije bazirane na bogatoj riznici, uglavnom, balkanskog folklornog nasljeđa. Makedonija i Hrvatska, Španjolska, Portugal, Brazil i Kalifornija, bile su, tako, samo neke od postaja na ovom prekrasnom putovanju, uz poseban osvrt na glazbenu ostavštinu skladateljskog velikana Arsena Dedića.

Miroslav Tadić već je dobro poznat hrvatskoj publici po suradnjama s Vlatkom Stefanovskim, Radom Šerbedžijom, Matijom Dedićem, Božom Vrećom i mnogim drugim, u regiji, značajnim umjetnicima. Ovog puta bio je u društvu sjajne američke violinistice Yvette Cornelie Holzwarth s kojom surađuje već nekoliko godina. Ta mlada glazbenica, koja vješto spaja utjecaje klasike, jazza i folka, hrvatskoj se publici prošlog ljeta predstavila uspješnim suradnjama s Radom Šerbedžijom (Teatar Ulysses, Brijuni) i Tamarom Obrovac (Scena Amadeo, Zagreb). 

Dodajmo tome, kako je ovaj koncert pratilo i uvodno izdanje Ljetne škole gitare Miroslava Tadića, održano, 19. srpnja, u studiju Udruge Kreativni Krk, a kojem se odazvalo sedmero gitarista (Goran Tomić, Ian Miklavčič, Ivan Pešut, Krešimir Dijanić, Tomislav Franov i Tomislav Jozić) izabranih putem prethodno raspisanog javnog poziva. Riječ je o programu koji predstavlja početak teorijsko-praktičnih radionica koje će se svake godine u ljetnim mjesecima, tijekom srpnja ili kolovoza, odvijati u gradu Krku pod Tadićevim vodstvom. Ova škola rezultat je suradnje Centra za kulturu Grada Krka i Udruge Kreativni Krk, i to u okviru programskog pravca 27 susjedstava koji se razvija u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Njezino uvodno izdanje bilo je uglavnom teorijske prirode u smislu upoznavanja gitare iz različitih perspektiva s naglaskom na balkansku (narodnu) glazbenu tradiciju uz sviračke demonstracije pojedinih teorijom obuhvaćenih sadržaja.

Glazbeni program 63. Ljetnih priredbi nastavlja se gitarističkim recitalom Srđana Bulata koji je u atriju franjevačkog samostana (Trg krčkih glagoljaša) na redu već 25. srpnja, s početkom u 21.30 sati. Ulaznice za nadolazeće programe Ljetnih priredbi mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Festival organizira Centar za kulturu Grada Krka.