Teatar Exit novom predstavom ogolio nedaće današnjice

Zagrebački Teatar Exit, u sklopu programa 63. Ljetnih priredbi, 15. srpnja 2019. godine, na Sceni Zidine, pred solidno popunjenim auditorijem, predstavio je svoju najrecentniju predstavu Nevjerojatan događaj, u kojoj se četvero glumaca vrhunski transformira u više od 20 likova, problematizirajući, u stilu suvremene komedije dell' arte, nedaće današnjice.

Riječ je o obnovi nagrađivane predstave koja je svoju premijeru imala 2014. godine u Kazalištu Knap, a sada je dijelom Exitovog repertoara. 

Komedija Nevjerojatan događaj, miješajući zbilju i fikciju; istinu i maštu, bavi se suvremenim traumama, tj. sve težom i za mnoge nepodnošljivom svakodnevicom, borbom da se opstane i izvuče iz posljedica neplaćenih računa, nepodmirenih kredita i minusa, iz narušenih odnosa, samoće, i svih ostalih bolno stvarnih problema i bezizlaznih situacija tranzicijskog neoliberalno-kapitalističkog vremena u kojem trenutno opstajemo.

Dobro raspoložena krčka publika pritom je doznala kako jedan taksist nije imao sreće... i kako se promotorica zdravog života našla na fasadi i skočila s trećeg kata... i zašto je djelatnica zoološkog vrta liznula žabu... i koga je uvažena znanstvenica optužila za gerontrocid... i kako je otpuštena radnica mesne industrije spašavala susjeda od infarkta... i zbog kakvih je izvanrednih vijesti prekinuta TV emisija Global.... i što se dogodilo u jednom noćnom klubu kada je reprezentativka ženskog nogometa po prvi put obula štikle... Svi ti problemi upisani su u živote sedam glavnih i još 15-ak sporednih likova koji su s publikom podijelili svoje istovremeno komične i tragične priče, razotkrivajući, usto, ono što nikome nisu mogli, niti imali hrabrosti kazati. Jer pozornica je, vjerujemo, baš ono mjesto gdje možemo i moramo do kraja razgolititi, i stvarnost, i našu intimu, nasmijati se do suza tuđim i svojim slabostima, tj. mjesto gdje se možemo rasteretiti, utješiti, osvijestiti  i zajedno doživjeti trenutke katarze.

U likove koji su jednog dana upali u vrtlog nevjerojatnog događaja snagom svog talenta transformiralo se četvero mladih glumaca: Filip Detelić, Anja Matković, Tara Rosandić i Erna Rudnički. Ivica Boban uz režiju, također, potpisuje scenarij i dramaturgiju, dok je scenu i kostime osmislila Zdravka Ivandija Kirigin, scenski pokret i koreografiju Blaženka Kovač-Carić, a glazbu Damir Šimunović. Oblikovanje svjetla djelo je Vesne Kolarec, a video projekcija Darija Haceka. Spomenimo uz to, kako je izvorna produkcija Erni Rudnički, 2015. godine, donijela nagrade Gumbekovih dana i Festivala glumca za najbolju žensku ulogu te Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika u drami.

Dramski dio 63. Ljetnih priredbi nastavlja se već 17. srpnja kada je na redu predstava za djecu Šumska bajka RI teatra, dok se 22. srpnja očekuje gostovanje Teatra Rugatino komedijom Sirena i Viktorija. Ulaznice za nadolazeće programe Ljetnih priredbi mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Festival organizira Centar za kulturu Grada Krka.