Teatar Gavran publici predstavio još jednu obiteljsku komediju, ovog puta tematizirajući odnos majke i sina

Novo poglavlje kazališnog programa 66. Ljetnih priredbi donijelo je predstavu popularnog Teatra Gavran, komediju Na kavici u podne, pred solidno popunjenim auditorijem krčke Scene Zidine, odigranu 01. kolovoza 2022. godine.

Na Kavici u podne topla je kazališna igra u kojoj su glavni junaci, karakterno vrlo različiti, majka i sin. Autor teksta i redatelj je Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski pisac u zemlji i inozemstvu, koji nakon iznimno uspješnih obiteljskih komedija Sladoled i Pivo, u kojima tematizira odnos majke i kćeri, odnosno oca i sina, ovom novom predstavom, koja se žanrovski teško može svesti samo na komediju ili dramu, uspijeva uvjerljivo oslikati odnos majke i sina koji kroz dva desetljeća prožive i brojne neželjene životne situacije, bivajući jedno drugom pouzdano ogledalo, čak i u trenucima kada se razilaze u ocjenjivanju vlastitih života. Ova je nježna priča donijela prepoznatljive junake, glumcima pruživši izvrstan materijal za izgradnju uvjerljivih karaktera.

 

 

U predstavi, koja je svoju premijeru, na Danima Teatra Gavran u Klovićevim dvorima u Zagrebu, imala 27. lipnja ove godine, svoje su glumačko umijeće pokazali Mladena Gavran i Vedran Komerički, dok je dramaturginja Dina Vukelić, a izvršna producentica Maja Šegota. Izbor scenografije odradio je Jakov Gavran, a izbor kostima Đurđa Janeš.

Podsjetimo, Miro Gavran hrvatski je književnik čija su djela prevedena na više od 40 jezika. Po njegovim je literarnim predlošcima postavljeno više od 400 kazališnih premijera diljem svijeta, a što ih je vidjelo više od četiri milijuna ljudi. Gavran je najvjerojatnije i jedini živući dramatičar kome su u čak pet zemlja posvećeni kazališni festivali na kojima se izvode predstave nastale isključivo prema njegovim djelima.

U nastavku kazališnog dijela Ljetnih priredbi, već u srijedu, 03. kolovoza, slijedi predstava za djecu, svojevrsni mini-mjuzikl Puffi u šumi (3+) kreiran u produkciji Kazališne družine Smješko, a u ponedjeljak, 08. kolovoza, komedija Moje istrijansko korona vjenčanje, pulskog Teatra Naranča.

 

 

Ulaznice za programe ovogodišnjih Ljetnih priredbi kupuju se na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, Josipa Jurja Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata (od petka, 05. kolovoza, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata). U suprotnom, ulaznice se mogu rezervirati telefonom na 051 220 041.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.