Teatar Rugantino aktualno o posttranzicijskom društvu

U sklopu velike ljetne turneje Teatra Rugantino - Od brnjice do zvijezde, humorna melodrama Sirena i Viktorija, kao dio kazališnog programa 63. Ljetnih priredbi, pred krčkom je publikom na Sceni Zidine izvedena 22. srpnja 2019. godine.

Riječ je o predstavi ruskog dramatičara Aleksandra Galina, do sada neizvođenoj u Hrvatskoj, koju možemo opisati kao raskošnu, ali i dirljivu komediju zabune koja, kako se komad razvija, žanrovski prelazi u komičnu melodramu. Dodajmo tome kako su Galinova djela, iako je on predstavnik dramskog pravca suvremene ruske drame koji se bavi sudbinom čovjeka u situaciji materijalne bijede i moralnog sloma u tzv. procesu tranzicije, uvijek komedije, a u njihovim temeljima ocrtava se autorova plemenitost koja u svakodnevnom i trivijalnom otkriva suštinu svih naših nedoumica i svih naših nemoći.

Priča ove predstave zaista je jednostavna i temelji se na nizu komičnih nesporazuma: novopečena bogatašica Sirena odlučuje svojoj razvedenoj prijateljici i profesorici engleskog jezika Viktoriji priuštiti malo veselja u životu i preko oglasa joj nalazi žigola koji ispunjava sve fantazije. No u alkoholnoj izmaglici bira krivi broj i umjesto mladog pastuha u stan joj stiže komičan i nimalo privlačan astronom, koji preživljava šišajući foksterijere. Nakon što su tijekom tog čudnog susreta naši junaci premostili predrasude, socijalne razlike i nepovjerenje te otkrili intimne karte, među njima se na kraju uspijeva razviti neobično zajedništvo. No ispod te naoko jednostavne narativne strukture i komičnog zapleta pojavljuju se vrlo aktualne teme posttranzicijskog društva. Tako Galinovi likovi i situacije što ih oni prolaze našoj kazališnoj publici bivaju vrlo bliski i prepoznatljivi.

Izvrsnu režiju ove komedije potpisuje mladi beogradski redatelj Filip Grinvald, a apsolutno glumačko majstorstvo na sceni su demonstrirali: Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary. Prijevod Galinovog izvornika povjeren je glumici Dubravki Ostojić, dok je scenografija djelo Dinke Jeričević, kostimografija Mirjane Zagorec, a dizajn svjetla Saše Mondecara.

Smijehom razoružana krčka publika nakon izvedbe Sirene i Viktorije kući je otišla s neuništivom porukom kako je od svega (ipak) najvažnije voljeti i biti voljen!

Dramski program 63. Ljetnih priredbi nastavlja se već 29. srpnja hit komedijom Teatra Gavran Sve o muškarcima, dok 31. srpnja najmlađe posjetitelje festivala očekuje predstava Lara u svijetu životinja kreirana u produkciji Kazališta Smješko. Ulaznice za nadolazeće programe Ljetnih priredbi mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Festival organizira Centar za kulturu Grada Krka.