Terenska nastava za slovenske učenike organizirana uz krčke lokve

Svjetski dan voda, koji se svake godine na poticaj Ujedinjenih naroda obilježava 22. ožujka, na Krku je podržan jednom posebnom akcijom. Naime, pod vodstvom djelatnika Krajinskog parka Ljubljansko barje, pedesetak polaznika osnovnih škola s područja Ljubljane, u društvu svojih nastavnika, posjetilo je Poljica i grad Krk. 

Riječ je o uzvratnom izletu organiziranom u okviru  projekta Lokna - Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokvi i barjanskih okna - za budućnost, nakon što su 17. ožujka krčki školarci posjetili Ljubljansko barje i Ljubljanu kako bi pobliže upoznali fenomen barjanskih okna.
U organizaciji Javne ustanove Priroda i Grada Krka terenska nastava tako je održana uz lokve Menkova i Živa, nedaleko naselja Poljica sa zadaćom da učenici na licu mjesta dožive krčku varijantu vodenih biotopa, njihove specifičnosti i svakako zanimljivu povijest, s time da je posebnu pažnju mladih istraživača privukla njihova flora i fauna, osobito bogatstvo faune obzirom da su u zaista malenim uzorcima vode uspijevali pronaći najrazličitije ličinke kukaca i manjih kralježnjaka. 
Uz to, lokva Živa, što je u sklopu projekta Lokna i obnovljena, poslužila im je kao izvrstan primjer rijetkog tipa lokve-izvora, a istražujući prirodu kojom je okružena spoznavali su tipove sredozemnih proljetnica kojih na području Slovenije uopće nema ili su iznimno rijetke, poput proljetne ciklame, dugovače, zvjezdaste šumarice i orhideje. 
Po završetku ove radionice na otvorenom, školarci su krenuli put grada Krka, gdje su uz stručno vodstvo obišli starogradsku jezgru, saznavši, naposljetku, mnoge zanimljivosti o bogatoj gradskoj i otočnoj prošlosti.