TZ Grada Krka: Izložba MI.21 - manifestacije + nagrade + suveniri

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.21 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog što posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima, a koja su i ove godine, donekle, reducirana uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Ovogodišnji postav, koji će se, između 15. i 29. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, a po prvi put, dijelom, i u eksterijeru, točnije na Veloj placi i trgu pred Decumanusom, kroz ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 497. Krčkog sajma - Lovrečeve koji je, unatoč izazovima epidemioloških mjera, iznova ponudio šarolikost sajmenih, koncertnih i radioničkih sadržaja, s fokusom na kostimirano putovanje u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost. Ljetne priredbe, u svom 65. izdanju, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom koji je publiku ovog puta iznenadio glazbenim vremeplovom, s time da je predstavljanje povijesnih stilova bilo osvježeno suvremenim, pa čak i eksperimentalnim pristupom interpretaciji klasične glazbe.

Pored te dvije najdugovječnije gradske manifestacije, svakako vrijedi izdvojiti i 24. Krčka jedra, slikovitu regatu tradicijskih barki koja se svake godine na blagdan Velike Gospe odvija u akvatoriju Krčkog zaljeva, zatim 15. Dane smokava, sve popularniju gastro manifestaciju u čijem je središtu ta plemenita mediteranska voćka, ali i dva sportsko-rekreacijska događanja održana u periodu pred i posezone: Krk (Family) Bike Story i Šotovento - Epic Ride Krk, koji su još jednom grad i otok Krk mapirali na biciklističku kartu Hrvatske.

Osim prethodno navedenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti sve posjećeniji Camino Krk, (sve)otočnu kružnu rutu prošaranu brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima koja se smatra dijelom hrvatske mreže hodočasničkih putova što vode prema Santiagu de Composteli. Posebnoj atmosferi sigurno su pridonijele i dvije izložbe na otvorenom, i to postav Geometrije kreiran u kontekstu projekta Prijatelji mora, a izložen duž Šetališta sv. Bernardina, te zajedničko predstavljanje dvoje krčkih likovnjaka Andree Staničić (Put) i Igora Gržetića (Mediologija) odigrano na slikovitom Trgu Kamplinu. U vrhunac turističke sezone Krčane je uvela višednevna proslava Dana grada Krka - splet glazbenih, scenskih i izložbenih sadržaja, ali i bogat program Krk Music Festa motiviran konceptom Svjetskog dana glazbe, dok su iskre uzbuđenja mnogima priskrbile ugodne Tramonto sesije tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavljali protagonisti alternativne scene. Sezona događanja zaključena je manifestacijom Štorija o galiji Cristo Ressussitato čijim je sadržajima obilježena 450. obljetnica Lepantske bitke.

Uz sve to, svoju je premijeru ove godine, pored Krk Etno Festa: Pul Kaštela, pod geslom Frankopani, koji i dalje žive kroz nas, doživio i program sačinjen od sedam besplatnih interpretacijskih šetnji održanih na različitim jezicima koji je zainteresiranim posjetiteljima omogućio da, na suvremen način, upoznaju i dožive našu bogatu povijest.

Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Luku Tabaka, Boruta Brozovića, Hanu Barić te Igora Gržetića, ujedno i autora postava.

 

 

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada, svoje je mjesto, po treći put, zaslužilo nacionalno priznanje dodijeljeno Gradu Krku kao najboljem malom gradu u najprestižnijoj kategoriji ukupne kvalitete života. Radi se o nagradi dodijeljenoj u sklopu četvrtog izbora najboljih hrvatskih gradova što su ga zajednički proveli internetski portal Gradonačelnik.hr, dnevnik Jutarnji list i agencija Ipsos, i to s ciljem da se sve gradske uprave u upravljanju svojim gradovima motivira na podizanje razine njihova funkcioniranja.   

Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na deset dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i dvojezični (hrvatsko-engleski) digitalni katalog kojem se može pristupiti putem poveznice: tz-krk.hr/hr/dar. Istaknimo kako je ovogodišnji natječaj naglasak stavio na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih otočnom prirodnom baštinom - raznolikim pejzažima i vitalnošću flore i faune.

 

 

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem triju vrijednih izdavačkih projekata, i to monografije Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk 1921. - 2021. čiju su fabulu urednički oblikovale: Đurđica Cvitkušić, Elena Lipovac, Gordija Marijan, Daria Papa i Ana Pasarić, zatim knjige Otok riječke države autora Alana Žica-Teklina te monografije Lepant 1571. i krčka galija: itinerari istraživanja autora Slavena Bertoše. Potonja predstavlja rezultat novih, dosad potpuno ili gotovo nepoznatih bibliotečnih, a posebice arhivskih istraživanja o sudjelovanju krčkih galijota u znamenitoj Lepantskoj bitki. S obzirom na to da je ovdje riječ o jednoj od najznačajnijih bitaka u pomorskoj povijesti svijeta, prema mišljenju autora, bilo je potrebno i s tog aspekta osvijetli kršćansku pobjedu u ratu protiv Osmanlija kojoj su i Krčani sa svojom galijom Cristo Ressussitato dali značajan doprinos.

 

 

Svemu ovome pridodajmo i jedan važan statistički podatak! Naime, u razdoblju od siječnja do listopada ove godine, na području Grada Krka, nakon prošlogodišnjeg rezultata snažno obilježenog posljedicama epidemije koronavirusa, zabilježeno je više od 1,1 milijun noćenja u komercijalnom smještaju (tj. 84 posto ostvarenja u odnosnu na rekordnu 2019., a 62 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine), što nam, pored čitave serije uspješno odrađenih događanja, ipak svjedoči u korist svojevrsnom oporavku!

Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Izložbu MI.21 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.