U Galeriji Decumanus otvorena izložba Bilo jednom u gradu Krku - treći dokumentarno-izložbeni projekt autora Alana Žica-Teklina

U krčkoj Galeriji Decumanus, nakon zimske pauze, 09. veljače 2024. godine, otvorena je izložba Bilo jednom u gradu Krku publicista Alana Žica-Teklina koja donosi brojne fotografije, većinom stare razglednice, 2023. objavljene u istoimenoj knjizi koja predstavlja nastavak monografije Ulice grada Krka (Le strade di Veglia), iz tiska izašle 2022. godine. Organizacija izložbe povjerena je Centru za kulturu Grada Krka.

Postav su okupljenoj publici zajednički predstavi, a time i izložbu otvorili: ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić i autor Alan Žic-Teklin.

– Poštovani posjetitelji, dobrodošli u Galeriju Decumanus, na izložbu koju je priredio svima nam dobro poznati publicist Alan Žic-Teklin, i s kojom započinjemo ovogodišnji galerijski program, uvela je Parentić. Iznimna je čast ponovo se družiti s Alanom koji je galerijski prostor, u sklopu ove izložbe, ispunio starim fotografijama, mahom razglednicama. Ovaj postav nastavak je Alanove izložbe Ulice grada Krka (Le strade di Veglia) u Decumanusu priređene u listopadu 2022. godine, i to sklopu manifestacije Štorija o galiji Cristo Ressussitato kojom je proslavljena 451. godišnjica Lepantske bitke, kada je predstavljena i njegova istoimena knjiga. Alan u ovome gradu duge i bogate povijesti nalazi veliku inspiraciju o čemu svjedoči i serija fotografskih zapisa koje su preuzete iz knjige Bilo jednom u gradu Krku, a u dogledno vrijeme, s obzirom da su pripreme već u tijeku, možemo očekivati i treću publikaciju. Upravo je taj pripremni dio možda i najintrigantniji u čitavom stvaralačkom procesu budući da treba pronaći novu fotografsku dokumentaciju i nove činjenice koji će biti objavljeni u sljedećoj knjizi. S obzirom na to, iskreno vjerujem da ćemo se s Alanom ponovo družiti u našoj galeriji. Na aktualnoj izložbi možemo vidjeti fotografije i razglednice na kojima je prikazan grad Krk, a nastale u periodu od raspada Austrougarske monarhije do sredine pedesetih godina prošlog stoljeća. Naš neumorni istraživač ne staje prilikom pronalaska određene fotografije već je postavlja u kontekst vremena, i to kroz zanimljive priče ili povijesne trenutke koji su obilježili ovaj grad, zaključila je Parentić.

 

 

– Proces pripreme za knjigu na kojoj se temelji ova izložba započeo je pred puno godina, još dok sam bio dječak kojem su se grad Krk i svi njegovi prepoznatljivi povijesni ambijenti uvukli pod kožu, priznao je Žic-Teklin. Tada, naravno, nisam ni slutio da će to prerasti u ljubav koja je dosad rezultirala trima knjigama, ali i trima pripadajućim izložbama: Talijanska okupacija Krka, od 1918. - 1921., iz albuma obitelji Colombis temeljena na knjizi Otok riječke države - Krk u pandžama D'Annunzijevih lavova, zatim Ulice grada Krka (Le strade di Veglia) temeljena na istoimenoj monografiji i sada Bilo jednom u gradu Krku, također, temeljena na istoimenom rukopisu. Nabava fotografskog materijala zaista nije jednostavan zadatak, no unatoč tome, svaka od spomenutih publikacija opremljena je s 300-tinjak fotografija i razglednica. Do fotografija najčešće dolazim kroz osobne kontakte s Krčanima i krčkim obiteljima, ali i kroz posjete muzejima i knjižnicama, odnosno raznim drugim institucijama koje čuvaju fotografsku građu. Same fotografije uvijek dopunjavam uglavnom nepoznatim i često neobjavljivanim tekstovima do kojih, također, dolazim na razne načine. Kao izuzetnu zanimljivost vezanu uz sadržaj posljednje knjige moram istaknuti opis krčkog običaja - toro, odnosno borbe s bikovima koja se odvijala na prostoru Vele place, iako Krk nije bio iznimka s obzirom na činjenicu da su se slična događanja priređivala i u ostalim gradovima pod venecijanskom vlašću. Međutim, niti jedan grad nema zabilježen toliko detaljan opis koride kao grad Krk, a do kojeg sam došao usmenom predajom. U knjizi, uz mnoge druge zanimljivosti, iznosim i navode na veljotskom jeziku tako da se može steći dojam o tome kako je zvučao taj specifičan jezik koji se u gradu pričao više od tisuću godina, a koji nije ni latinski, ni talijanski, ni hrvatski, i koji je nepovratno izgubljen smrću njegovog posljednjeg govornika Antonija Udine Burbura, pred više od 120 godina. Inputi su, dakle, jako različiti, no samo se nadam da će svim posjetiteljima ova izložba ostati u srcu, zaključio je Žic-Teklin.

Izložba Bilo jednom u gradu Krku javnosti će na raspolaganju biti svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka mailom na: kultura@gradkrk.net ili telefonom na: 051 220 041.