U Galeriji Decumanus predstavljena izložba Poezija u kamenu krčke slikarice Nede Petrić Stroligo

Galerija Decumanus, 10. svibnja 2024. godine, bila je poprište otvorenja izložbe Poezija u kamenu krčke slikarice Nede Petrić Stroligo. Postav su pored autorice javnosti predstavili: Igor Gržetić, djelatnik Centra za kulturu Grada Krka te kustosica i autorica teksta publiciranog u katalogu koji prati izložbu Luisa Ritoša.

– Umjetnica Neda Petrić Stroligo, čija ruka istražuje skrivene aspekte prirode, nalazi u kamenu neiscrpnu riznicu motivacije, navodi Ritoša. Kamen koji smatramo neživim, često je, ustvari, testament života. Pun mahovine, lišajeva, napuklina, šara i fosila, može biti predivan i tajanstven. Najčešće ga, kao dio pejzaža naše svakodnevnice, ne zamjećujemo, ali za umjetnicu on je uvijek nešto posebno, inspirativno i moment koji transformira u likovno djelo otkrivajući nam ljepotu u najneočekivanijim detaljima. Pred nama je autorica koja izniče iz umjetničke tradicije obogaćene strašću prema vizurama otoka Krka: gromačama, moru, borovima, mediteranskom ugođaju; njezin likovni izraz izrasta iz ekspresionizma prepunog hrabrih i odlučnih poteza i putuje prema foto-realizmu. Duboko i promišljeno kao zrela umjetnica ulazi u svoje motive i u beskompromisnom ustrajanju na vrijednosti gestualnog slikarstva gradi izvanrednom vještinom kompoziciju koja nas oduševljava svojom svježinom i lepršavošću. U toj bezbrižnosti i neuhvatljivosti vidimo razigranu djevojčicu koja trčkara plažama, dok svjetlost sunca igra na kristalnoj vodi; čujemo smijeh koji odzvanja od stijena i škrapa i stapa se s valovima u morskoj pjeni stvarajući živopisan ritam zvukova koji nas prenosi u iskustvo sveobuhvatnog spajanja s čarolijom prirode. U toj sposobnosti da svaki pomno promišljen potez kista djeluje spontano ogleda se njena slikarska virtuoznost. Igra tonova i šara primamljiva je i hipnotička. Teksture i forme koje stvara otkrivaju slojevitost njezine umjetničke vizije ostavljajući ipak dovoljno prostora za promatrača da istražuje i tumači vlastite osjećaje i doživljaje. Koristeći tehniku akrila s vrsnim umijećem, precizno balansira kontraste svjetla i tame, statike i dinamike, kontrole i slobode. Udivljenje se pojačava pri doživljaju dvostruke slike koja se prepleće u jednoj: iluzija kamena bliska fotografskoj simultano postoji i kao izvanredna apstraktna kompozicija. Dominiraju sivi, crni i bijeli tonovi, ali ne usteže se od upotrebe boje, tako ponegdje nailazimo na naglaske žutom, crvenom i plavom, čime kreira dodatnu živost i bogatstvo izraza. Kroz svoj umjetnički rad Neda nas poziva da uđemo u primorski krajolik njene mladosti, mami nas da se vratimo u djetinjstvo i prepustimo vjetru. Nedin kamen je onaj natopljen suncem, to je topli kamen, utočište, sigurnost i Bog; planina kojoj se približavamo, put kojim hodamo, zid na koji se naslanjamo, sveprisutan i utješan, tihi svjedok vremena, čuvar tajni i drevnih mudrosti, vjesnik vječnosti. Njena izložba poziva da se zaustavimo i promislimo o svijetu koji nas okružuje, o prirodi koja nas hrani i inspirira, ali i o našem mjestu u tom veličanstvenom kozmičkom plesu. Njeni radovi su meditacija o smislu života, krug u kojem se spajaju prošlost i budućnost.

 

 

Izložba Poezija u kamenu Nede Petrić Stroligo bit će otvorena sve do 23. svibnja, a postav se može razgledati od ponedjeljka do petka, od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.


Katalog izložbe [.pdf]

Rodom iz Biograda na Moru Neda Petrić Stroligo djetinjstvo je provela u Rijeci. Dosta je vremena i često boravila kod bake u Omišlju. Članovi njezine obitelji, poznati slikari, utjecali su na njezino djetinjstvo i kasniji život. To je poznat omišaljski dvojac; Oton Gliha i Mila Kumbatović. Od njih je upila oduševljenost bojom, kamenom i vodom. Njeni riječki učitelji slikarstva bili su Romolo Venucci i Vladimir Udatny. Život ju je odveo od Akademije u drugom smjeru. U Genovu gdje je izlagala s drugim slikarima, tako i u Veneciji, Breshi. Samostalno se dosad predstavljala više puta. Živi na relaciji Krk - Genova, a publici želi ukazati na naš kamen i Rudine. Svaka slika je otvorena knjiga koju treba znati čitati - misao je koju živi Neda Petrć Stroligo.