U krčkoj galeriji život udahnut dami sa zlatnim naušnicama

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, 09. prosinca 2015. godine, otvorena je izložba Dama sa zlatnim naušnicama, zanimljiv edukativno-izložbeni projekt Zavičajnog muzeja Kopar temeljen na artefaktima iz ženskog groba s arheološkog nalazišta Križišće, smještenog nedaleko mjesta Spodnje Škofije.

Postav su, uglavnom okupljenim školarcima, zajednički predstavile Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka i Maša Sakara Sučević, muzejska savjetnica Zavičajnog muzeja Kopar.
Zadovoljstvo mi je najprije pozdraviti naše učenike i njihove profesore, uvodi Parentić, jer radi se o edukativnom projektu, koji upravo iz Krka kreće na svoju turneju Hrvatskom, što publiku putem relativno malene, ali vrijedne zbirke izloženih predmeta upoznaje s posebnim momentom antičke povijesti.
Postav Dama sa zlatnim naušnicama, nastavlja Sakara Sučević, rezultat je suradnje nekolicine stručnjaka, točnije pulskog dizajnera Noela Mirkovića, kustosice pedagoginje Brigite Jenko te dvoje arheologa Matjaža Novšaka i mene, a ono što nam ta imena otkrivaju jest činjenica da ovaj projekt ima međunarodni predznak u kojem se sabiru mnoge zajedničke vrijednosti dviju susjednih i po mnogočemu sličnih zemalja - Hrvatske i Slovenije. Zadaća ovog (arheološkog) programa koji bi trebao biti predstavljen i u ostalim hrvatskim gradovima, tumači Sakara Sučević, jest inovativnim postavom, popratnim radionicama i predavanjima oživjeti damu sa zlaznim naušnicama koja je sa sobom iz rimskog imperija, na prijelazu 3. u 4. stoljeće, ponijela nekoliko iznimnih predmeta - keramičke vrčeve i uljanicu, iglu za šivanje i koštanu naglavnu iglu, ali i vrijedne naušnice izrađene od zlata s urezanim ornamentom i umetnutim crvenim staklenim okom. Dizajner je izložbu osmislio na pomalo neobičan način, postavivši centralni artefakt, malene naušnice, u masivnu drvenu vitrinu, a kako bi upravo njih najviše naglasio izložio ih je u visoko smještenom ostakljenom dijelu koji promatraču postaje dostupan tek uz pomoć podesta sa stepenicama. Sama vitrina, zaključuje Sakara Sučević, ulaskom u galerijski prostor od pogleda je skrivena velom, koji na simboličkoj razini sugerira granicu između sadašnjosti i prošlosti, intimnog i javnog te naposlijetku svijeta živih i mističnog svijeta mrtvih.
Antička nekropola blizu Spodnje Škofije pronađena je 2002. godine tijekom izgradnje autoceste Kopar - Ljubljana, a njezinu su misteriju uspjeli razriješiti arheolozi iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Republike Slovenije u suradnji s djelatnicima tvrtke Arhej. Ondje su otkrivene tri grobne parcele (s 51 grobom iz vremena od 1. do 4. stoljeća) u koje se ukopavalo temeljem statusa pokojnika. Samo groblje najvjerojatnije je pripadalo obližnjoj rimskoj villi rustici (što je čini seosko gospodarstvo i stambeni kompleks) smještenoj na lokalitetu Školarice u kojoj se život odvijao sve do polovice 5. stoljeća. Naime, prva grobna parcela, sudeći prema bogatim prilozima, zasigurno je pripadala vlasniku ili upravitelju ville i njegovoj obitelji, s time da su na preostale dvije pokopani pripadnici nižih slojeva stanovništva, a možda i robovi. Upravo, ženski grob označenog brojem 39 ističe se bogatim prilozima. Uz glavu pokojnice, koja je u vrijeme smrti bila u ranim četrdesetima, tako su bila priložena dva keramička vrča, dok su se u jednom kutu grobnice nalazile uljanica i igla za šivanje. Zlatne naušnice pronađene su prilikom čišćenja lubanje uz koju je ležala i loše očuvana koštana igla za kosu.
Nakon otvorenja izložbe u Velikoj gradskoj vijećnici održano je predavanje namijenjeno srednjoškolcima, a u Maloj radionica za starije osnovnoškolce. I dok je predavanje, tijekom kojeg se raspravljalo o nemirnim vremenima na prijelazu 3. u 4. stoljeće, ondašnjoj kulturi i običajima, održala Maša Sakara Sučević, radionicu, na kojoj se igrom detaljnije upoznavala antika, zajednički su vodile Brigita Jenko, Maruša Bizjak i Nives Marković.
 
 
Arheološki postav Dama sa zlatnim naušnicama ostaje otvorena do 22. prosinca, a može se razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.