U tijeku izobrazba poljoprivrednika o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida

U Velikoj gradskoj vijećnici, između 03. i 05. ožujka 2015. godine, u popodnevnim satima, odvija se program izobrazbe poljoprivrednika o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida u organizaciji Savjetodavne službe i logističku podršku krčke Udruge maslinara Drobnica.

Prema riječima jednog od troje voditelja izobrazbe za područje Primorsko-goranske županije Žarka Mulca, inače rukovoditelja županijske Podružnice Savjetodavne službe, temeljem Zakona o održivoj uporabi pesticida i Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, u provedbu ove izobrazbe krenulo se na nacionalnoj razini, pa tako i na otoku Krku gdje su dosad održane četiri edukativne radionice, od kojih je potonja priređena upravo u gradu Krku. Ovim programom, namijenjenim predstavnicima OPG-ova i drugim poljoprivrednicima te tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (d.d., d.o.o. i zadruge), i to za ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrćarstvo, ukrasno bilje i maslinarstvo, obuhvaćeno je nemalih 114 polaznika samo u gradu Krka koji će kroz petnaest nastavnih sati, a prema programu što ga je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, biti educirani o načinima što pravilnijeg baratanja sredstvima zaštite s ciljem minimaliziranja eventualne mogućnosti štete, kako po ljude, tako i okoliš. Na području čitavog otoka, zaključuje Mulc, edukaciju je prošlo, odnosno trenutno polazi, oko 400 poljoprivrednika, a s istom se do kraja studenog ove godine, dokad svi obveznici izobrazbe moraju položiti njezin osnovni modul, osim na otoku Krku nastavlja i na ostalim sjevernojadranskim otocima te Gorskom kotaru.
Krčki maslinari Drobnice, prema riječima njihovog tajnika Gorana Marevića, prihvatili su se logističkog dijela organizacije krčkih radionica, osiguravši prostor za njihovo održavanje, ali i odradivši animaciju poljoprivrednika, koji su do posljednjeg mjesta ispunili auditorij Velike vijećnice.