U Vrhu osnovana Učenička zadruga Busilak

U Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan Krk odsad će djelovati i Učenička zadruga Busilak. Osnivačka skupština tako je, 12. rujna 2018. godine, održana u Područnoj školi Vrh, obzirom da je upravo iz njezinih redova potekla ova vrijedna inicijativa, s time da je predsjednicom i voditeljicom asocijacije, pritom, izglasana učiteljica Sanja Novosel Grgurić.

Razlozi zbog kojih se krenulo u osnivanje Zadruge ogledaju se u čitavom nizu školskih projekata poput prošlogodišnjeg uspješnog predstavljanja na Državnoj smotri Eko škola, uspostavi mediteranskog vrta s maslinikom u školskom okolišu te prošlogodišnjoj berbi maslina koja je rezultirala s više od 50 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja što je pakirano u prigodno označene bočice te podijeljeno uzvanicima tijekom proslave 20. obljetnice Područne škole Vrh. Upravo pozitivni rezultati kojima su polučili svi ti projekti, doveli su do ideje o mogućnosti ostvarivanja prihoda plasiranjem i prodajom vlastitih proizvoda, a sve u namjeri da se ostvarena sredstva potom preusmjere u realizaciju nekih novih školskih inicijativa. Pored toga, asocijacije poput zadruga mogu biti i didaktičkog karaktera objedinjujući edukaciju i proizvodnju, demonstrirajući tako učenicima rezultate konkretnog rada. Nakon što je ova ideja zaslužila pozornost i podršku ravnatelja Ustanove Serđa Samblića, rad na osnivanju Zadruge Busilak nastavljen je kroz suradnju s Ugom Toićem, inače članom LAG-a Kvarnerski otoci s iskustvom u osnivanju učeničkih zadruga financiranih sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondovima Europske unije Republike Hrvatske. Postupak koji je vodio osnivanju same Zadruge, uključivao je, pored ostalog, i organizaciju radionica na temu poduzetništva, izrade uporabnih i ukrasnih predmeta od vune, spravljanja balzama s mediteranskim biljem te izrade suvenira od naplavina. Kako su ove radionice odmah zainteresirale mnoge učenike, grupa koja je upravo prerasla u Zadrugu brzo je okupljena, imajući svoj premijerni nastup na Smotri učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije priređenoj u Fužinama.

Netom održanoj osnivačkoj skupštini, uz učenike i učitelje zadrugare, te članice Upravnog odbora, predsjednicu i voditeljicu Zadruge Sanju Novosel Grgurić te njezinu zamjenicu Alenku Zahiju, također su prisustvovali Serđo Samblić, Čedomir Miler, Ugo Toić, Danijel Brozić i Danijel Pavlović. Za početak, kreirane su dvije sekcije, Kreativna radionica i Eko proizvođači, a predstavljen je i program rada za tekuću školsku godinu, zajedno s planom financija.

Inicijatori se nadaju kako će ovaj zanimljiv i koristan program prihvatiti i druge otočne škole te kako će Busilak, na zadovoljstvo sviju, uskoro dobiti ogranke diljem otoka Krka.