U završnici Otočne rožice nagrađeni najljepši otočni vrtovi i javne površine

Uoči blagdana sv. Franja Asiškog, zaštitnika prirode, 02. listopada 2015. godine, u prekrasnom ambijentu sakralnog muzeja franjevačkog samostana na otočiću Košljunu, podjelom nagrada i priznanja, priređena je završnica osme po redu Otočne rožice.

Ova hvalevrijedna akcija Turističke zajednice otoka Krka, kojom se odabiru najljepši otočni vrtovi, okućnice, balkoni, balature i javne površine, provodi se s ciljem unaprjeđenja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture, kao i podizanja svijesti, koliko o zaštiti okoliša, toliko i o potrebi unapređenja turističkog proizvoda kroz oplemenjivanje životnog prostora.
Temeljem u lipnju zaprimljenih prijava, Stručno povjerenstvo, u čijem su susastavu, pod okriljem predsjednice Dobrile Kraljić, djelovali Hrvoje Skorup, David Mrakovčić, Ivica Brozić, Ivan Jurešić, Toni Kraljić i Slavica Grgurić, prihvatilo je zadatak, da pored javnih površina, obiđe i četrdesetak okućnica te vodeći se kriterijima struke odabere one najljepše, i to u pojedinim kategorijama.
U kategoriji klasičnog vrta, pobjedu je tako odnijela Mojica Bešlija iz Stare Baške, dok je drugo, odnosno treće mjesto pripalo Tomislavu Babiću iz Omišlja i Mariji Kabaši iz Rasopasna. Među održivim vrtlaricama i vrtlarima najbolja je bila Dubravka Žužić iz Krka, koju slijede Milena Radić iz Sv. Ivana Dobrinjskog i Mate Filipović iz Baške. U kategoriji javnih površina, prvo mjesto dodjeljeno je Branki Lalić i grupi građana za uređenje ulaza stambene zgrade Kijac u Njivicama, drugo grupi građana za lokvu u Polju, a treće Astrid Mioč za Malu Kalu u Malinskoj. Posebne pohvale za podizanje kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture u prostoru upućene su na adresu Slastičarne Katarina u Krku, Parka prirode u Njivicama i Komunalnog društva Dubašnica za održavanje kružnog toka u Malinskoj.
Nakon podjele nagrada i priznanja u atriju košljunskog samostana otvorena je izložba fotografske dokumantacije nagrađenih vrtova koja će za javnost biti otvorena sve do kraja listopada. Program, tijekom kojeg je okupljene s vrijednostima ove inicijative upoznao Hrvoje Skorup, a s nagrađenim vrtova, okućnicama i javnim površinama Dobrila Kraljić, moderirala je Diana Blažević, dok je u glazbenom dijelu nastupila naša renomirana harfistica Diana Grubišić Ćiković.
Ovogodišnju Otočnu rožicu, organizacijski su podržale sve lokalne turističke zajednice, a sponzorski Turistička zajednica Kvarnera, Franjevački samostan Košljun, Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk , Marina Punat, Udruga Žlahtina, Restoran Nada, Autotrans, P&B hortikultura, Parkovi plus, Rasadnik cvijeća Perišić, Agencija Šiloturist i Komunalno društvo Dubašnica.