Ugodna ljetna večer u znaku gitare uz virtuoznu izvedbu Trija Elogio

Nakon recitala Srđana Bulata, glazbeni program 63. Ljetnih priredbi i nadalje je ostao u znaku gitare s obzirom da je 01. kolovoza 2019. godine na Sceni Zidine priređen koncert poznatog Gitarskog trija Elogio u kojem su okupljeni eminentni glazbenici svjetskog glasa: Petrit Çeku, Tomislav Vukšić i Pedro Ribeiro Rodrigues.

Ono što možemo smatrati karakterističnim za njihove koncertne nastupe jest uvažavanje povijesnog aspekta velikih orkestralnih skladbi, što ih združuju sa suvremenim kompozicijama, o čemu je svjedočio i krčki program, donijevši glazbeni presjek 18., 19. i 20. stoljeća. Tako su se na repertoaru ovih hvaljenih predstavnika Zagrebačke gitarske škole našla djela Domenica Scarlattija (Sonata K.27 i Sonata K.24), Wolfganga Amadeusa Mozarta (Sonata No. 8, KV 310), Isaaca Albéniza (Suite Espagnole), Manuela de Falla (Tri plesa iz baleta Trorogi šešir), Béle Bartóka (Tri mađarske narodne pjesme) i Antonína Dvořáka (Tri slavenska plesa). A da su Krčani, okupljeni u zavidnom broju, istinski uživali u pomnim interpretacijama, odalo je glasno aplaudiranje kojim su glazbenike ispratili s krčke scene.

Gitarski trio Elogio osnovala su, 2008. godine, trojica glazbenika školovanih u majstorskom razredu prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu: Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić. Iako su proizlašli iz tzv. Zagrebačke gitarske škole, ovi glazbenici žive i djeluju u različitim sredinama čime dodatno naglašavaju vlastitu glazbenu kulturnu raznolikost. U kratkom vremenu ovaj je kolektiv ostvario niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske (64. Dubrovačke ljetne igre; Glazbeni salon Gvozdanović, Scena Amadeo), kao i važnih gostovanja u inozemstvu (Graachten Festival, Amsterdam;  Ljetne priredbe u Palacio da Foz, Lisabon; Dani Europe, Narodno kazalište, Priština; Alpenarte, Austria; Kyburgiade Festival, Švicarska). U svom repertoaru posebnu pozornost posvećuju hrvatskim skladateljskim imenima. Značajan doprinos očuvanju hrvatske kulturne baštine, glazbenici su dali donatorskim koncertom za obnovu Palače Gvozdanović u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt. Snimku tog zapaženog koncerta potom je, 2013. godine, objavila diskografska kuća Orfej u DVD formatu. Važnost i vrijednost Trija Elogio, uz publiku i kritiku, prepoznali su i suvremeni skladatelji poput Krešimira Seletkovića koji im je posvetio skladbu PerPeTuum mobile, praizvedenu na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Glazbeni program 63. Ljetnih priredbi nastavlja se zajedničkim koncertom dvoje glazbenih virtuoza -  violinista Antuna Stašića i harmonikaša Marjana Krajne, a koji je na Sceni Zidine najavljen za 07. kolovoz, s početkom u 21.30 sati. Ulaznice za nadolazeće programe Ljetnih priredbi mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Festival organizira Centar za kulturu Grada Krka.