Ususret 500. Lovrečevi - samo kreativno: Odabrana 13. serija krčkih suvenira!

Turistička zajednica Grada Krka sredinom siječnja raspisala je 13. po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti, a krajem godine bit će predstavljeni u krčkoj Galeriji Decumanus, kao dio postava izložbe MI.24 - nagrade & događanja.

Na 13. natječaj, u čijem su fokusu bile kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, s posebnim naglaskom na temu Ususret 500. Lovrečevi - samo kreativno, pristiglo je 14 prijedloga, sedmero proizvođača/autora, s time da ih je naposljetku odabrano devet, jer su uspješno zadovoljili postavljene kriterije. Naime, suvenir, kao prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. Kako je ovogodišnji natječaj motiviran upravo višestoljetnom tradicijom sajmovanja, zasnovanom na razmjeni iskustava i dobara te susretu i prožimanju kultura, naglasak je stavljen na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih svime što je izgradilo i danas čini identitet najstarije gradske manifestacije.

Paleta originalnih krčkih memorabilija odsad će biti bogatija za: Presnac - mali i veli, sapune izrađene od otočnih komponenata: smilja i ovčjeg loja; Zlatne kapi zlatnog otoka Krka, prirodno ulje za zaštitu od sunca spravljeno od maslinovog ulja, oraha, mrkve, stolisnika, lavande, smilja, boražine i nevena (Elena Didović); Dume, liker od crnog vina, 0,75 l (Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Longo); eko pređu od vune autohtone krčke ovce; početni paket za heklanje s pređom od vune autohtone krčke ovce; početni paket za pletenje s vunom autohtone krčke ovce (Poljoprivredna zadruga otoka Krka); 35 trava, liker od domaće rakije s 35 trava ubranih na području otoka Krka (Tanja Meštrović) i Bitvu, skulpturicu izrađenu od čelika s bazom od mramora ili gipsa.

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Ema Makarun, Lucija Morić, Bruna Kocijan i Igor Gržetić.

 

 

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su predstavljeni i putem digitalnog kataloga dostupnog sa sljedeće poveznice: tz-krk.hr/hr/dar. Također, svi certificirani krčki suveniri mogu se pregledati i pomoću aplikacije integrirane u sustav gradskog info-displeja postavljenog na ulazu u starogradsku jezgru grada Krka.

Novim krčkim suvenirima dodijelit će se prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su 13. godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative, a onima što je prolaz izmakao – više sreće pri sljedećem natječaju!

Dodajmo na kraju kako je projekt Dar iz Krka nedavno nagrađen posebnim priznanjem Simply the Best za 2023. godinu. Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj nagradi za inovativnost i kreativnost u turizmu koju dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i turistički magazin Way to Croatia. U kategoriji posebnih priznanja - izvan kategorija, nagrada je dodijeljena za kreativnu realizaciju projekta Dar iz Krka kojom se potiče oblikovanje i proizvodnja izvornih krčkih suvenira kao osobitih uspomena izrađenih na podlozi lokalne baštine i tradicije.


Rezultati natječaja [.pdf]