Vama glumimo: Završila sedma sezona zimsko-proljetnog kazališnog programa

Sedma sezona kazališnog programa Centra za kulturu Grada Krka poznatog pod geslom Vama glumimo, kojim su između veljače i travnja bile objedinjene popularne kazališne predstave, solidnom posjećenošću zaključen je u subotu, 23. travnja 2022. godine, i to, najprije, predstavom za djecu Cvrčak i mravi, a potom i komedijom Prvi muževi bacaju se u vodu.

Cvrčak i mravi, jedna od najpoznatijih Ezopovih basni, donijela je priču o lijenom cvrčku koji je dane provodio svirajući i pokušavajući nagovoriti mrave da mu se pridruže, i mravima koji su vrijedno skladištili hranu za zimu. Kroz moderan pristup, propitkujući posljedice rada i nemara, ova predstava postavila je neka od uvijek aktualnih društvenih pitanja. Kroz kontrast mrava kao metafore radišnih ljudi kojima je važno materijalno se osigurati za budućnost, i cvrčka kao neke vrste boema koji uživa u trenutku, pred najmlađe se gledatelje stavila opreka materijalnih dobara bez kojih nema napretka i umjetnosti čija je važnost, također, neosporiva. Glumačka igra četvero mladih glumaca najmlađu je publiku tako odvela u svijet malenih radoholičara i jednog boema, ostavljajući prostora da sami zaključe tko je ovdje negativac, a tko pozitivac, i postoji li uopće takva podjela u priči koja osim primarne poruke, (do)nosi i onu koja nas uči kako smo svi različiti! Ova predstava čiji tekst potpisuje Ivona Marciuš, režiju Romano Bogdan, a u kojoj glume Mario Jakšić, Karolina Horvat, Davor Dokleja i Bruno Kontrec, dio je međunarodnog projekta ConnectUp - The Life of the Others, financiranog kroz program Creative Europe.

Nakon uspješnica Lude žene i Vesele žene Hrvatske, jedan od najizvođenijih suvremenih hrvatskih komediografa Matko Elezović u najnovijoj komediji Prvi muževi bacaju se u vodu iznova je preispitao muško-ženske odnose. Likovi žena iz različitih geografskih i socijalnih sredina duhovito su i direktno demaskirale preuzete obrasce u kojima iza svakog uspješnog, manje uspješnog ili potpuno neuspješnog muškarca stoji žena. Jednakim žarom progovorile su na sceni bile one domaćice, uspješne poslovne žene, animir-dame s vrućeg telefona ili bankarice... Glumica Jadranka Elezović tijekom jednosatne igre vješto je i brzo mijenjala likove što je naposljetku izazvalo nedoumicu i pitanje: koliko je, zaista, glumica bilo na sceni. Ismijavajući malograđanštinu i primitivizam autor, a ujedno i režiser predstave Matko Elezović iskoristio je scenski i dramaturški okvir kao kritiku društva u cjelini.

U suvremeno opremljenom interijeru osnovnoškolske sportske dvorane Krčani su tijekom posljednja tri mjeseca, pored netom spomenutih predstava, mogli pogledati hit komediju Casabianca, autorski projekt Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace (tijekom tri izvedbe) te predstave za djecu Nemaš pojma, Grizlijane Kazališta Smješko i Bonton ili Kako pristojno provesti dan Udruge Mali grad.

Osma sezona programa Vama glumimo kreće u siječnju naredne godine, s time da sve ljubitelje kazališta tijekom lipnja, srpnja i kolovoza očekuju kvalitetni dramski sadržaji ovogodišnjih, 66. Ljetnih priredbi.