Vrijedan prilog članica umjetničke sekcije Milo Seršić Krčkom karnevalu

U krčkoj Galeriji Decumanus, 10. veljače 2017. godine, otvorena je izložba karnevalskih maski umjetničke sekcije Milo Seršić koja djeluje kao frakcija Zajednice Talijana Krk. Članice ovog aktivnog udruženja izložbeni su prostor ispunile najrazličitijim vizijama karnevalskih maski i maskiranih figura izrađenih u čitavom spektru likovnih medija, od batika, preko kaširanog papira i découpagea, pa sve do keramike.
Izložbu su, pred punim auditorijem, zajednički otvorili Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, i Silvana Pavačić, predsjednica Zajednice Talijana Krk.
Zadovoljstvo mi čini, uvodi Parentić, predstviti izložbu koja otkriva što sve rade zaista vrijedne članice Zajednice Talijana Krk, inače okupljene u umjetničkoj sekciji Milo Seršić. Kako ovaj postav na temu karnevala i karnevalskih maski čini naše treće druženje priređeno u Galeriji Decumanus, nadam se da će ovakvih predstavljanja biti još te da će polako postati tradicionalna, jer kvalitativan pomak sa svakom novom izložbom sve je veći, što govori u prilog serioznom i predanom radu koji jednostavno mora polučiti željenim pomacima. Vezujući se uz sam odabir teme, nastavlja Parentić, ona se obzirom na termin održavanja izložbe, nametnula sama po sebi, tako da danas možemo svjedočiti uspjelim interpretacijama karnevalskih maski i figura uz znalačko baratanje nekolicinom likovnih tehnika, prije svega batikom, découpageom i keramikom. Uz to, važno je dodati kako otok Krk, usporedimo li ga s ostalim kvarnerskim otocima, gaji možda najdužu i najbogatiju, u jednom velikom dijelu neistraženu, pokladnu tradiciju, tako da nam je izuzetno drago da se i kroz polje umjetnosti, točnije likovnosti, referiramo na naše običaje vezane uz karnevalsko vrijeme, zaključila je Parentić.
Zajednica Talijana Krk, ističe Pavačić, kao udruga koja njeguje talijansku kulturu, umjetnost i jezik, te koja je za suradnju otvorena svim sugrađanima, u sklopu svojih mnogobrojnih aktivnosti priredila je i ovu izložbu. Sam postav na kojem se zaista dugo radilo stoga predstavlja naš prilog ovogodišnjem Krčkom karnevalu, jednom od najveselijih perioda u godini. Kao i dosad, navodi Pavačić, trudimo se da vrijedne aktivistkinje naše umjetničke sekcije, svojim kreacijama upotpune ponudu kulturnih događanja u gradu Krku, što im je, nadam se, i pošlo za rukom zahvaljujući prvenstveno angažmanu neumornih profesorica i velikih kreativki Luciane Hlupar Trinajstić, voditeljice radionice batika, Blanke Petric, voditeljice radionice keramike i Božice Žic, voditeljice radionice venecijanskih maski i vrsne poznavateljice tehnike découpagea. Za kraj obećajem da ćemo i nadalje njegovati likovni izričaj te se nadam da ćete s jednakim interesom podržati naše daljnje djelovanje kako bi se i ubuduće imali prilike sretati i družiti na nekoj od predstojećih izložbi, završila je Pavačić.
 
 
Prigodna izložba Zajednice Talijana Krk bit će otvorena sve do 23. veljače, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.
Zajednicu Talijana Krk, osnovanu 2003. godine, danas s puno ljubavi i entuzijazma vodi predsjednica Silvana Pavačić. Jedan od primarnih zadataka ovog sveprisutnog udruženja predstavlja očuvanje talijanskog kulturnog i kulturalnog identiteta, kao i organizacija uz to vezanih događanja, što sve njegove članice i članove čini važnim faktorom u ukupnom društvenom i kulturnom životu grada Krka.