Zaključno o prošlogodišnjim aktivnostima Turističke zajednice Grada Krka

U Maloj gradskoj vijećnici, 09. travnja 2015. godine, održana je 2. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka, koju je otvorio predsjednik Darijo Vasilić, poželjevši okupljenima na ovom tradicionalnom proljetnom sastanku dobrodošlicu.

Vođenje Skupštine potom je preuzela Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda, prezentiravši prošlogodišnje financije, poduzete aktivnosti i ostvarene programe, nakon čega su jednoglasno usvojeni Verifikacija Službene zabilješke s prethodne sjednice Skupštine, Izvješće o obavljenom nadzoru materijalnog i financijskog poslovanja Turističke zajednice Grada Krka za 2014. te Izvještaj o realizaciji Programa rada za 2014. godinu.
Tijekom prezentacije prošlogodišnjih aktivnosti zajedno s financijskom strukturom istaknuto je kako se budžet Turističke zajednice ulaže u administrativne rashode, dizajn vrijednosti, komunikaciju vrijednosti, distribuciju i prodaju vrijednosti, interni marketing, marketinšku infrastrukturu te posebne programe. Na administrativne rashode, pojašnjava Jurina, tako je tijekom 2014. godine utrošeno 1.048.359,94 kn, a isti uključuju plaće za radnike, rashode ureda, kao i naknade za rad tijela turističke zajednice. Sljedeću, ujedno i najveću skupinu rashoda čini dizajn vrijednosti koji obuhvaća akcije s ciljem uređenja grada, organizaciju tematskih manifestacija te razvijanje novih proizvoda. Za grupu aktivnosti kojima je zadaća očuvanje i ekološka zaštita prostora, odnosno poboljšanje ukupnog komunalnog standarda, nastavlja Jurina, izdvojeno je 64.637,55 kn, u što pored redovnog uređivanja i markiranja šestnica u suradnji s Planinarskim društvom Obzova, spadaju akcije povezane s dva značajna projekta - Volim Hrvatsku i Plava zastava. Najveći dio sredstava u ovoj skupini rashoda, točnije 793.273,59 kn, bio je usmjeren prema organizaciji čitavog niza tematskih manifestacija. Godina je započela, prenosi Jurina, sadržajima vezanim uz tradicionalni Krčki karneval na što je utrošeno 50.286,21 kn. Za proljetna događanja - Drobnica fest, Scuba fest, Krk Spring Bike Adventure, Pozdrav ljetu i Beach Balance - izdvojeno je 61.954,19 kn, a za program Krčkog sajma, najaveće i najzahtjevnije gradske manifestacije, 412.034,78 kn. Jesenji sadržaji - Dani smokava i Bodul Bike - koštali su 27.006,93 kn, dok je za čitav niz događanja što ih se organizira samostalno ili u suradnji s partnerima, poput Uskršnjeg doručka, Liburnija Orienteering Meetinga, Krčkih jedara ili dokumentarne izložbe MI.14, izdvojeno 118.505,63 kn. Lista rashoda u ovoj skupini, zaključuje Jurina, završava ulaganjem u nove proizvode, ovog puta interaktivnu aplikaciju Putevima grada povijesti i kulture te projekt Plava vreća, na što je utrošeno 15.442,46 kn.
Nakon što su analizirane i ostale skupine rashoda, predstavljene su neposredne aktivnosti bitne za pripremu nadolazeće turističke sezone, a od skorašnjih proljetnih manifestacija najavljene su Putevima zlatnih kapi krčkog blaga - vođeni pješači pohod krčkim maslinicima (26. travnja), Prvomajski inkubator - proslava Međunarodnog praznika rada u režiji Udruge Kreativni Krk (01. i 02. svibnja), Drobnica fest - maslinarska smotra (02. svibnja), Scuba fest - međunarodna akcija čiščenja podmorja Krčkog akvatorija (09. svibnja), Krk Spring Bike Adventure - trodnevna biciklijada (22. - 24. svibnja), Sv. Kvirinu na dar - program proslave zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije (04. - 07. lipnja), izložba na otvorenom iz ciklusa Prijatelj mora (12. - 19. lipnja), Pozdrav ljetu - cjelovečernji koncertni program (20. lipnja) te festivalska večer Melodija Istre i Kvarnera (25. lipnja). Uz to je izdvojena i višednevna edukacija u suradnji s Klubom Gastronaut koja će se tijekom svibnja organizirati s ciljem unaprijeđenja i intenzivnije promocije lokalne gastro ponude.  
Na samome kraju Skupštine, Nedeljko Dunato, direktor Komunalnog društva Vecla predstavio je aktivnosti vezane uz održavanje i uređenje plažnih kapaciteta, naglasivši kako će se ove godine pažnja usmjeriti prema zapadnom dijelu grada, točnije uspostavi treće dionice plaže na Lukobranu te uređenju plažnih površina duž Ježevca. Nastavno na to, gradonačelnk Vasilić podsjetio je na uređenje osam kilometara pješačkih staza, što će se realizirati uz značajnu potporu fondova Europske unije, kao i skorašnju obnovu istočnog bloka gradskih bedema, na potezu od Društvenog centra Krk do Vrata slobode.