Zavirite u privlačan svijet krčkih vrtićara

U Galeriji Decumanus, 21. ožujka 2014. godine, otvorena je prigodna izložba Dječjeg vrtića Katarina Frankopan - Dječji svijet u iščekivanju uskrsa - koju već tradicionalno čine mnogi maštoviti radovi djece iz vrtića u Krku, Malinskoj, Baški, Omišlju, Njivicama, Vrhu, Vrbniku i Polju.

Svaki od tih vrtićkih kolektiva ove se godine predstavio posebno izrađenim šarenim kućicama, čineći tako u galerijskom prostoru pravi mali grad, ispunjenim mnogobrojnim rukotvorinama koje su inspirirane temom Uskrsa, ali i proljeća uopće.
Pored raspjevanih i rasplesanih mališana u pratnji odgajateljica izložbu su zajednički otvorili Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, Irena Žic Orlić, ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan i Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik.
Draga djeco i odgajateljice, ističe na početku Parentić, iskorištavam ovu priliku da vam se zahvalim na uležnom trudu, odnosno radovima koje će imati prilike doživjeti i naši prvi turisti. Zanimljiv postav što su ga pažljivo složile dječje ruke, na tragu je autohtonih otočnih ambijenata, iz kojih su potekli naši djedovi i bake, što znači da su ovdje okupljeni vrtićki kolektivi itekako svijesni predivnog prostora u kojem žive. Osim toga, valja spomenuti i neprestano inzistiranje malenih Krčana na ekološkoj osvještenosti, obzirom da su gotovi svi radovi nastali recikliranjem otpada, što nam još jednom dozakuzje kako najbolje i najljepše stvari nastaju primarno kao rezultat mnogo uložene ljubavi, volje i truda, ali i dobre sinergije onih koji rade, u ovom slučaju odgajateljica i djece.
U realizaciju ove izložbe krenuli smo pred nepunih mjesec dana, pojašnjava Žic Orlić, s namjerom da sukladno eko-statusu naše ustanove iskoristimo odbačene materijale te od njih stvorimo jednu posve novu i drugačiju priču - grad u čijem su maštovitom ukrašavanju sudjelovali brojni maleni otočani.
Zadovoljstvo mi je u ovoj prigodi, na ovoj lijepoj izložbi, navodi Vasilić, zahvaliti vam se na izuzetnom doprinosu koji ste dali u pripremi grada za nadolazeće uskršnje blagdane. Naime, naš dječji vrtić zaista vrlo aktivno sudjeluje u svim gradskim aktivnostima te lokalnu zajednicu u svim trenucima značajnim za grad daruje i nagrađuje svojim inicijativama, radovima i kreativnošću. Tako i ovom prigodom to nije izostalo, a izloženi radovi zaista su respektabilni. Veliki trud, puno boja i lijepih motiva zajednička su zasluga i djece, i odgajateljica, svih naših vrtića na otoku gdje Katarina Frankopan ima svoje podružnice i ogranke. Siguran sam da će naši građani, ali i ostali otočani, razgledati ovu izložbu te pretpostavljam kako bi ona mogla postati i jedna od najposjećenijih u ovogodišnjem galerijskom programu.  
Izložbu Dječji svijet u iščekivanju Uskrsa svi zainteresirani imati će prilike razgledati do 28. ožujka, i to svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00, odnosno subotom od 10.00 do 12.00 sati, ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net.