5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu: Otočni projekt Camino Krk nagrađen Zlatnom poveljom

U Cavtatu je, u tamošnjem Hotelu Croatia, između 27. i 30. travnja 2022. godine, priređen 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu, i to pod geslom Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost, s time da je u fokusu bila tema: Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane pandemijom bolesti COVID-19.

Organizator ovog Kongresa koji je okupio 300-tinjak sudionika - mahom znanstvenika i ostalih stručnjaka - iz više europskih zemalja bila je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo. Tijekom trajanja skupa, motivirani geslom i glavnom temom, održani su brojni paneli, rasprave, okrugli stolovi, radionice i popratna događanja, drugim riječima predstavljeni su najrecentniji znanstveni radovi te razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse.

 

 

Kongres je svečano otvoren u srijedu, 27. travnja, da bi se u naredna dva dana nanizali brojni edukativno-informativni sadržaji, s time da su svoju podršku sudionicima, u kontekstu uvodnih izlaganja, iskazali Dora Smolčić Jurdana, predsjednica Programskog odbora Kluba članova Selo, Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Silvia Michelini, ravnateljica za ruralni razvoj u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) Europske komisije, Miguel Gallego, voditelj marketinga i komunikacija Europske putničke komisije, Diane Dodd, predsjednica Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam, Stefano Dominioni, izvršni tajnik proširenog djelomičnog sporazuma o kulturnim rutama Vijeća Europe i ravnatelj Europskog instituta za kulturne rute te Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Među sudionicima Kongresa svoje su mjesto zaslužili i predstavnici krčke delegacije: Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka, Boris Latinović, direktor Turističke zajednice Općine Dobrinj, Branko Karabaić, direktor Turističke zajednice Općine Punat, Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističke zajednice Općine Omišalj i Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice Općine Baška.

Naime, u sklopu Kongresa, 28. travnja, po deveti je put dodijeljena nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award za 2021. godinu, i to u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti (nositelji) zaštićenih i marketinških oznaka. Naposljetku, odlukom Ocjenjivačkog suda, dodijeljeno je 59 nagrada, a jednu od njih - Zlatnu povelju - zaslužio je i otočni projekt Camino Krk, i to u kategoriji - aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru. Riječ je o relevantnoj akciji prerasloj u svojevrsnu platformu za ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Zlatnu povelju su Ivani Kovačić, direktorici Turističke zajednice Grada Krka, uručili Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan i Dora Smolčić Jurdana, profesorica opatijskog Fakulteta za menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, a dodjeli nagrada također su nazočili Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta te Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

 

 

Camino Krk i Turističku zajednicu Grada Krka kao koordinatoricu i nositeljicu tog sve značajnijeg projekta za ovu je prestižnu nagradu kandidirala Primorsko-goranska županija, zajedno s još 14 inicijativa. S obzirom na činjenicu da je priznanje dodijeljeno za prošlogodišnje aktivnosti, podsjetimo kako je 2021. trasirana kompletna 150 kilometara duga Camino ruta, izrađeni su i objavljeni detaljni stručni tekstovi u višejezičnim varijantama, postavljena je nova signalizacija (ukupno 350 oznaka), izvršeno je markiranje prema preciznijoj shemi, trasa je očišćena i uređena, u Krku i Korniću (početnoj i završnoj točki rute) montirane su višejezične info-ploče, u nakladi od 16.000 primjeraka publicirana je Camino Krk karta, uspostavljeni su profili na društvenim mrežama Facebook i Instagram - Camino Krk Story, u krčkom Turističko-informativnom centru podijeljeno je više od 1.000 hodočasničkih putovnica, redizajnirani su pečati (vjerodajnice) i postavljeni na najatraktivnijim točkama rute, a u razvoj i realizaciju svih tih aktivnosti uključile su se i ostale lokalne turističke zajednice. Također, nakon objave javnog poziva, projekt je podržalo još 107 dionika, točnije predstavnici smještaja u domaćinstvu (42), hoteli i kampovi (31), turističke agencije (17), ugostiteljski objekti (12) i prijevoznici (pet).

 

 

Nastavno na sve prethodno izdvojeno, nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske možemo povezati s visokim trećim mjestom na koje je Camino Krk pozicioniran u kontekstu Međunarodnih nagrada za održivi turizam - Skål International Sustainable Tourism Awards, a što ih s jednogodišnjom dinamikom dodjeljuje Skål International kao pridruženi član Svjetske turističke organizacije - World Tourism Organization. Projekt Camino Krk u konkurenciji s još deset inicijativa iz različitih dijelova svijeta, priznanje je, zaslužio u kategoriji Ruralna područja i biološka raznolikost - Countryside and Biodiversity.

Osim Camina, nagradu, i to Srebrnu povelju u kategoriji projekti (nositelji) zaštićenih i marketinških oznaka, zaslužilo je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jasminka Gršković iz Krka, a čiji su kvalitetni proizvodi nositelji oznaka Hrvatski otočni proizvod i Dar iz Krka. Dodajmo tome i kako je Primorsko-goranskoj županiji, u kategoriji ruralno-turistički projekti, dodijeljena Srebrna povelja za Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana u čijem je sastavu i Frankopanski kaštel u gradu Krku.