64. Ljetne priredbe: Komedija Vla-Vla-Vlajland cabaret, Kazalište Moruzgva

Dramski program 64. Ljetnih priredbi nastavlja se u srijedu, 05. kolovoza 2020. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, i to novom (mono)komedijom Vla-Vla-Vlajland cabaret Kazališta Moruzgva. Cijena ulaznice iznosi 60,00 kn.

Vla-vla-Vlajland cabaret zapravo je nastavak hit predstave Cabaret preko veze kreirane u koprodukciji kazališnih kuća Kerempuh i Moruzgva. U toj je predstavi posebnu simpatiju publike privukao lik čistačice Vlajne koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju, i u toj borbi doživjela razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipnu poziciju. Naravno, sve u svrhu zabave i pouke publici. No, tu je našu, narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu u obruču patrijarhalnog i tranzicijskog društva sudbina, kao i mnoge građane naše zemlje, odvela upravo u Njemačku. Ova epizoda njezinih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u zemlji snova mnogih gastarbajtera. Kao i svaki cabaret i ovaj je dramaturški prošaran satiričnim pjesmicama, tj. gangama. A ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se fabularno predstava dotiče i koronavirusa te fikcionalizacijom stvarnosti objašnjava kako se zapravo taj virus proširio svijetom i kakve veze s tim ima naša pitoreskna Vlajna. Također, ovaj je cabaret i svojevrsni hommage velikanki dijalektalne stand up forme Neli Eržišnik.

U ovoj komediji pisca i redatelja Ivana Lea Lema, uloga Vlajne povjerena je Eciji Ojadnić, dok je scenografija djelo Kristijana Popovića, kostimografija Martine Ptičar, koreografija Lea Mujića, a glazba Zvonimira Duspera Dusa.

Prema redateljevim riječima, Vla-Vla-Vlajland cabaret zapravo je (kolažna) forma koja kombinira storytelling, stand up, burlesque i mnoge tipično cabaretske postupke kao što su liberalnost, fragmentarnost, apartnost, satiričnost i provokativnost u izboru tema. U središtu cabareta jedna je arhe/stereo tipična Vlajna hajdučki se hrva protiv nekoliko predrasuda uzidanih u nju pogrešnim odgojem, patrijarhalnom (ne)kulturom, nacionalističkom pristupu povijesti i sličnim nastrano nasilnim tradicionalnim i novokomponiranim naivnostima. U tom ratu protiv same sebe i svijeta čije sablje sijeku sve što strši, ona se zdravim razumom i ljubavlju uzdiže iz mentalitetskog kamenjara i uspijeva postići emancipaciju!

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se ulaznice za kazališne predstave kupuju na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi na blagajni (tj. ulazu) Scene Zidine. U suprotnom, ulaznice se, ali samo iznimno, mogu rezervirati telefonom na 051 220 041. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Publici se preporučuje nošenje zaštitnih maski uz obvezno poštivanje socijalne distance, i napomenu kako će se gledalište otvarati čak 45 minuta prije početka programa.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

 

18-vla-vla-vlajland-cabaret.jpg