68. Ljetne priredbe: Miroslav Tadić, gitara & Yvette Holzwarth, violina

Nakon večeri posvećene Broadwayu, u glazbenom programu 68. Ljetnih priredbi, 22. lipnja 2024. godine, na Sceni Zidine, s početkom u 21.30 sati, slijedi glazbena senzacija, zajednički koncert svjetski poznatog gitarista Miroslava Tadića te vrsne američke violinistice i vokalistice Yvette Holzwarth. Ulaz je slobodan!

Miroslav Tadić i Yvette Cornelia Holzwarth, nakon uspješnog albuma Luka kojim su se uglavnom koncentrirali na glazbu istočne Europe, ovom će se jedinstvenom prigodom krčkoj publici predstaviti novim glazbenim projektom BalkanAmericana. Pronalazeći unutarnje niti koje glazbom i umjetnošću povezuju ljude svih kontinenata, njihova će izvedba demonstrirati mnogobrojne iznenađujuće veze između glazbe dviju kultura koje su samo naizgled udaljene. Bez napora, slušatelj će se u trenu prebaciti s makedonske Šar planine do New Orleansa, i natrag, a potom iz Kalifornije doletjeti do dalmatinske obale, i tako redom…

Dodajmo tome, kako će koncertni program biti praćen i cjelodnevnom glazbenom radionicom pod vodstvom Miroslava Tadića koja će uslijediti dan nakon nastupa, 23. lipnja, a kojom će biti obuhvaćene sljedeće teme: Aranžiranje, improviziranje i skladanje bazirani na balkanskom folklornom materijalu, Neparna metrika: vježbanje, improvizacija i skladanje, Uvod u improvizaciju na klasičnoj gitari: pristup modalnoj i tonalnoj improvizaciji te Anatomija akustične i električne gitare: održavanje, podešavanje i gradnja. Za sudjelovanje na radionici potrebno je poznavanje (sviranja) gitare, kao i prijava koja se vrši putem e-mail adrese Centra za kulturu Grada Krka: kultura@gradkrk.net, najkasnije do 17. lipnja ove godine. U prijavi je potrebno obvezno navesti ime i prezime, kontakt podatke i kratku biografiju iz koje je razvidna razina poznavanja (sviranja) gitare.

 

 

Gitarist, skladatelj, improvizator i glazbeni pedagog Miroslav Tadić već se desetljećima bavi kombiniranjem i spajanjem mnogobrojnih glazbenih pravaca, žanrova i stilova među kojima su barokna i klasična glazba, balkanski folklor, flamenko, jazz, blues ili rock. Surađivao je s velikim brojem glazbenika iz čitavog svijeta, među kojima su: London Symphony Orchestra, MDR Leipzig Symphony, The Philharmonic Orchestra of Monte-Carlo, Howard Levy, Joachim Kühn, L. Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, braća Teofilović, Božo Vrećo, Merima Ključo, Tamara Obrovac, Matija Dedić, Rambo Amadeus, Wadada Leo Smith, Jack Bruce, Theodosii Spassov, Kudsi Erguner, Djivan Gasparyan, Pandit Swapan Chaudhuri i Ustad Ashish Khan. Brojne Tadićeve snimke mogu se čuti u izdanjima: CMP Records, Enja, MA Recordings, Sony Classical, Croatia Records i mnogih drugih. Kao pedagog, Tadić je voditelj Odsjeka gitare na prestižnom California Institute of the Arts u Los Angelesu.

Svestrana glazbenica Yvette Cornelia Holzwarth već dugo širi svoje glazbeno iskustvo i obrazovanje koje je započela sa svega tri godine, a pored klasike izvrsno barata i balkanskom, arapskom, skandinavskom, pop, jazz i eksperimentalnom glazbom. Yvette surađuje s brojnim glazbenicima kao što su Ariana Grande, Kamasi Washington, Van Dyke Parks, Gaby Moreno i mnogi drugi, a česti nastupi vode je diljem Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Europe. Značajan dio njezinog rada posvećen je suradnji s umjetnicima iz područja teatra, književnosti, suvremenog baleta, filma i likovnih umjetnosti.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka. Glazbenu radionicu, donacijom žica za gitaru koje će biti podijeljene sudionicima, podržala je i tvrtka Thomastik-Infeld iz Beča.