68. Ljetne priredbe: Petar Kovačić & Project ensemble

Daljnje odvijanje glazbenog programa 68. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 18. srpnja 2024. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, donosi koncert kojeg će izvesti Petar Kovačić & Project ensemble. Ulaz je slobodan!

Koncert Petra Kovačića & Project ensemblea bit će koncipiran u dva dijela, i dok je prvi autorski i suvremen (Daniel Espen, Giovanni Sollima), drugi će objediniti barokne uspješnice (Johann Sebastian Bach, George Frideric Handel, Claudio Monteverdi) u aranžmanima Dubrakva Palanovića. Premijerni nastup ovog ansambla sastavljenog od uspješnih glazbenika mlađe generacije hrvatski skladatelj Daniel Espen obogatit će praizvedbom skladbe Parade concertante za violončelo i ansambl: Epic masks, Grotesque dance, Oblivion & Inebriation, Popular races. Pored Petra Kovačića (violončelo), ansambl čine: Matej Mijalić (violina), Jasna Simonović Mrčela (viola), Smiljan Mrčela (violončelo), Dubravko Palanović (kontrabas), Tibor Naglić (klavir/synth) i Antonio Ceravolo (udaraljke). Namjera koja se krije iza ovog koncerta može se sažeti u davanju novog zvučnog ruha poznatim skladbama, nadovezujući se pritom na suvremenu glazbu, i kreirajući dojam neprekinute glazbene priče i podrazumijevajućeg kontinuiteta.

Violončelist Petar Kovačić rođen je 1980. godine u Rijeci. Nakon diplome na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji u klasi prof. A. Petrača studij je nastavio na Hochschule für Musik u Saarbrückenu (Njemačka), u klasi prof. G. Riviniusa. Nakon diplomskog, s najvišim ocjenama završava i poslijediplomski studij, i to 2005. godine. Tijekom studija, također, pohađa trogodišnji tečaj za usavršavanje pri fondaciji Romano Romanini u Bresciji (Italija), pod vodstvom Maria Brunella. Petar je dobitnik mnogih nagrada među kojima je potrebno izdvojiti: prve nagrade na državnim natjecanjima, prvu nagradu na natjecanju Alpe Adria u Goriziji (Italija) te drugu nagradu na međunarodnom natjecanju Walter Gieseking u Saarbrückenu (Njemačka). U akademskoj godini 2000./2001. dobitnik je Dekanove nagrade. Od 2003. djeluje u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci kao solo čelist Riječkog simfonijskog orkestra. Sezonu 2013./2014 proveo je u Kataru kao član Katarske filharmonije. Godine 2017. preuzeo je mjesto ravnatelja Opere HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci te intenzivno radivši na podizanju kvalitete cijelog ansambla. Nakon tri uspješne godine stupa s dužnosti te se ponovno posvećuje isključivo sviranju. Kao solist nastupao je s Riječkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Slovenskom filharmonijom.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.