Biseri Krka: U Krku održan prvi sajam Hrvatskog otočnog proizvoda

U gradu Krku, 22. i 23. kolovoza 2020. godine, uz zid Velikog parka održan je prvi sajam Hrvatskog otočnog proizvoda, kojeg je, pod motom Biseri Krka, priredila udruga proizvođača Poslovni klaster (UPK) Hrvatski otočni proizvod.

Cilj ovog dvodnevnog sajmenog događanja, za kojeg se organizatori nadaju da će postati svakogodišnji, bila je promocija izvornih, autohtonih otočnih proizvoda i suvenira koji su nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod, a koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao i poticanje razvoja otočne proizvodnje. Također, kao nekolicinu njegovih najznačajnijih zadaća možemo izdvojiti motiviranje novih malih otočnih proizvođača na sudjelovanje u projektu, zatim povezivanje postojećih proizvođača s potencijalnim suradnicima, kao i predstavljanje bogate, a često nevidljive ponude hrvatskih otoka domaćim i inozemnim posjetiteljima. Tako su se na štandovima postavljenim u samom središtu grada Krčanima i njihovim gostima predstavili otočni proizvođači sira, autohtonih suvenira, nakita, predmeta od vune, prirodne kozmetike, kao i predmeta finog obrta od maslinova drveta i koralja.

Radi se o prvom sajmu Hrvatskog otočnog proizvoda, kazala je prilikom otvorenja sajma Ivana Prah, dopredsjednica UPK Hrvatski otočni proizvod, na kojem su predstavljeni brojni otočni proizvodi označeni markicom (certifikatom) kojeg dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, i to s namjerom da se potakne otočna proizvodnja, ali i ostanak proizvođača na otocima kako bi se, naposljetku, spriječilo njihovo iseljavanje, ali i potaknuo razvoj. Sajam je organizirala UPK Hrvatski otočni proizvod, a namjera je da se otočni proizvodi Krčanima prezentiraju svake godine tj. da to s vremenom postane tradicija. Namjera sajma, ističe Prah, nije isključivo prodaja, već i međusobno povezivanje proizvođača, kako bi zajednički izašli na tržište i ostvarili određene poslovne kontakte, drugim riječima, kako bi se proizvode ponudilo hotelskim kućama, agencijama, ugostiteljskim objektima ili suvenirnicama. S druge strane, naši otočni proizvodi mogu značajno pridonijeti i profiliranju turističke ponude. Iako je danas, s obzirom na okolnosti, sajam u nešto skromnijem obujmu, s osam okupljenih proizvođača (Pašman, Krk, Pag, Cres, Rava, Ugljan, Dugi otok i Pelješac) namjera je da svake godine ponuda bude sve šira i bogatija te da se osim u gradu Krku proizvodi ponude i u drugim otočnim mjestima, što je proizvođačima idealna prilika za izlazak na tržište i poslovno povezivanje, jer jedno bez drugog ne ide, zaključila je Prah!

Pokroviteljsku podršku ovom vrijednom događanju pružili su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, dok su donacije ustupili krčki Koktel bar Volsonis i vrbnička Konoba Nada.

 

biseri-krka-01.jpg