Camino Krk: Poziv za uključivanje u projekt

Turistička zajednica Grada Krka poziva hotele, kampove i ostale ugostiteljske objekte namijenjene smještaju, zatim pružatelje usluga smještaja u domaćinstvima ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te turističke agencije i ugostiteljske objekte da se uključe u projekt Camino Krk te tako pridonesu promoviranju svoje turističke ponude i van ljetne sezone.

Naime, na inicijativu Turističke zajednice Grada Krka i Bratovštine sv. Jakova, krajem 2019. godine, kao hrvatski doprinos europskoj mreži hodočasničkih putova sv. Jakova, krenulo je obilježavanje krčke Camino rute. Podsjetimo, Camino de Santiago iliti Put sv. Jakova hodočasnička je ruta duga oko osamsto kilometara koju godišnje propješači više od 300 tisuća hodočasnika. Vijeće Europe, 1987., dodijelilo joj je naslov Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993. godine, španjolski i francuski dio rute za glavni grad Galicije - Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine. Mreža putova sv. Jakova što vode u jedan od vodećih svjetskih hodočasničkih centara koji baštini relikvije sv. Jakova apostola prostire se diljem Europe, a označena je stiliziranom školjkom - jakovskom kapicom, kao svečevim atributom. No, unatoč bogatoj hodočasničkoj tradiciji, Hrvatska je gotovo jedina europska zemlja koja sve donedavno nije imala označenu rutu putova koji vode prema Santiagu. A malo je reći kako se upravo Krk, na kojem je obilježena prva u nizu hrvatskih Camino ruta, pokazao kao idealan izbor. Krčka Camino ruta, duga oko 150 kilometara, tako vijuga kroz impresivan pejzaž kojeg krase brojne crkve, samostani i kašteli, s time da se njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić, sasvim primjereno, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu.

S obzirom na sve spomenuto, Camino Krk možemo označiti kao novi turistički proizvod koji ima potencijal postati dodatnim motivom dolaska gostiju na otok u periodu pred i posezone, pružajući, pritom, jedinstvenu priliku za upoznavanje otočnih mjesta i njihove bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine. O iznimnoj popularnosti Camino rute uopće, govori i podatak kako se mjesečno, putem Google pretraživača, taj termin pretraži čak 2,5 milijuna puta. Također, tijekom prošle godine zabilježen je značajan interes javnosti za krčku Camino rutu, i to ne samo domaćih gostiju, već i onih s područja Slovenije, Italije i Austrije.

Stoga, postanite dijelom projekta Camino Krk i iskoristite dodatne mogućnosti besplatne promocije! Dodajmo tome kako će se ugostiteljski objekti promovirati putem internetske stranice projekta, kao i kanala digitalnog marketinga otočnih turističkih zajednica i Bratovštine sv. Jakova. Za sve dionike projekta u dogledno će se vrijeme organizirati besplatna edukacija na temu: Kako iskoristiti Camino Krk za privlačenje gostiju tijekom čitave godine?.

 

08-camino-krk.jpg

 

Kome je ovaj poziv namijenjen?

 

Svim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima namijenjenim smještaju, pružateljima usluga smještaja u domaćinstvima ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te turističkim agencijama i ugostiteljskim objektima na području turističkih zajednica Grada Krka, Općine Malinska-Dubašnica, Općine Omišalj, Općine Punat, Općine Vrbnik, Općine Baška i Općine Dobrinj.

 

Koji su kriteriji odabira?

 

1) Hoteli, kampovi i ostali ugostiteljski objekti namijenjeni smještaju te pružatelji usluga smještaja u domaćinstvima ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima:

 

– podmirene obveze prema lokalnoj turističkoj zajednici i jedinici lokalne samouprave;

– organizirano poslovanje van ljetne sezone;

– mogućnost smještaja gostiju na jedno noćenje.

 

2) Turističke agencije:

 

– podmirene obveze prema lokalnoj turističkoj zajednici i jedinici lokalne samouprave;

– organizirano poslovanje van ljetne sezone;

– mogućnost smještaja gostiju na jedno noćenje.

 

3) Ugostiteljski objekti:

 

– organizirano poslovanje van ljetne sezone;

– ponuda otočkih specijaliteta;

– ponuda vrbničke žlahtine;

– uspostavljena suradnja s lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (minimalno tri proizvoda).

 

Kako se uključiti u projekt?

 

1) Hoteli, kampovi i ostali ugostiteljski objekti namijenjeni smještaju: ispunjavanjem obrasca dostupnog: OVDJE ili javljanjem turističkoj zajednici na svojem području.

 

2) Pružatelji usluga smještaja u domaćinstvima ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima: ispunjavanjem obrasca dostupnog: OVDJE ili javljanjem turističkoj zajednici na svojem području.

 

3) Turističke agencije: ispunjavanjem obrasca dostupnog: OVDJE ili javljanjem turističkoj zajednici na svojem području.

 

4) Ugostiteljski objekti: ispunjavanjem obrasca dostupnog: OVDJE ili javljanjem turističkoj zajednici na svojem području.

 

Više informacija o projektu Camino Krk potražite: OVDJE.