Dan Grada Krka: Kročite zgradama sjećanja krčke slikarice Emanuele Lekić

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, 06. lipnja 2020. godine, kao dio programa priređenog u povodu proslave Dana Grada Krka, otvorena je izložba Prisjećanja: Lica iz klupe, mlade, ali nagrađivane krčke slikarice Emanuele Lekić.

Postavom su tako obuhvaćeni njezini recentni slikarski radovi, već prethodno, s obzirom na temat, predstavljeni u Hrvatskom školskom muzeju, a čiju je suvremenu realističkiku maniru u predgovoru izložbe (dostupnog u nastavku ove objave) pojasnila kustosica Bruna Justinić.

O radovima i konceptu su, pred okupljenom publikom, redom kazivali: ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić, kustosica Bruna Justinić i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, s time da su svoj doprinos otvorenju izložbe dali i folkloraši iz Kulturnog društva Kornić.

Drago mi je da upravo izložbom mlade, ali već zapažene krčke slikarice Emanuele Lekić, a prethodno i nastupom krčkog folklora, uvodi Parentić, krećemo obilježavati Dan Grada Krka, drugim riječima svetkovinu sv. Kvirina, kao zaštitnika Krčke biskupije i Grada Krka. Također, ponosni možemo biti na činjenicu da je ovaj izložbeni projekt realiziran ne sam u suradnji s krčkom slikaricom, već su naši sugrađani kako kustosica Bruna Justinić, tako i dizajner kataloga Igor Gržetić, uz napomenu kako je digitalno izdanje tog grafičkog materijala, putem Yumpu platforme, dosad zabilježilo više od 30.000 pregleda. Međutim, u dogledno vrijeme, unatoč općepoznatoj situaciji i proračunskim restrikcijama, katalog izložbe ipak će biti otisnut, i to kao svojevrsni dokument vremena, bez obzira na to što je on već sada dijelom virtualne stvarnosti, ističe Parentić.

Ovom prigodom moram se zahvaliti krčkom Centru za kulturu, navodi Justinić, što mi je pružio priliku da pomnije upoznam rad naše mlade slikarice Emanuele Lekić koja već sada sigurnim koracima korača suvremenom hrvatskom umjetničkom scenom. A nakon skupnih i samostalnih izložbi u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu i Pragu, red je došao i na rodni joj Krk. Uvjerena sam da je blizina njezine rodne kuće i Galerije Decumanus, imala značajan utjecaj na razvoj ljubavi prema likovnosti, što je zasigurno kumovalo i njezinom odabiru likovnosti kao životnog poziva. Ukratko, ono što možemo vidjeti na ovoj izložbi, tumači Justinić, najjednostavnijim rječnikom rečeno portreti su školaraca i nastavnika krčke osnovne škole, a čija će lica sigurno mnogi prepoznati, kao i staru školsku zgradu koja je danas zamijenjena suvremenijim zdanjem. Međutim, ako se izloženi radovi detaljnije prouče, postat će vam jasnije kako se ovdje ne radi samo o veselim portretima djece, a na što bi mogao uputiti i naziv izložbe, već o jednoj majstorski odrađenoj analizi odnosa individua unutar grupe, kao i emocionalnim tenzijama koje se pojavljuju kod djece kada se nađu u novim situacijama. Prema tome, Emanuelini radovi svjedoče slojevitosti, što znači da nisu tek školska idila, kako nam se na prvu može učiniti. Polazeći od fotografije kao predloška za njezine slike, zaključuje Justinić, autorica ne donosi tek uobičajene portrete već oni služe kao svojevrsne cigle kojima se izgrađuju zgrade sjećanja, a u koje su, naposljetku, pozvani i svi posjetitelji izložbe.

Iznimno se veselim ovoj izložbi, nastavlja Vasilić, koja je idealan poklon našem gradu za njegov dan! Ovom bih prilikom dodao kako je Krk maleno mjesto poznato po velikom broju umjetnika koje Centar za kulturu okuplja te zajedno s njima odrađuje promociju grada ne samo diljem Hrvatske, već i u inozemstvu. Radujem se upoznavanju opusa jedne nove krčke umjetnice, Emanuele Lekić, na čijem početku stoji i ovaj postav, a s obzirom na radove koje sam uspio vidjeti, siguran sam da je čeka zaista svjetla budućnost. 

Izložba Prisjećanja: Lica iz klupe, ostaje otvorena sve do 18. lipnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.