Dvostruko slavlje na Vrhu: Proslava značajnih obljetnica u Kući krčkog pršuta, pozvani svi ljudi dobre volje!

U petak 4.7. u mjestu Vrh u Kući krčkog pršuta Žužić održat će se jedno posebno slavlje: „Fešta od krčkog pršuta Žužić“. Ove godine naime krčki poduzetnik Vjekoslav Žužić obilježava 30 godina svog obrta „Mesnica – market Žužić“ i deset godina od dodjele EU oznake kvalitete krčkom pršutu Žužić.

U Službenom listu Europske unije od 14. travnja 2015. godine objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2015/580 od 26. ožujka 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Krčki pršut (ZOZP)).

Krčki pršut Žužić - prvi hrvatski proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla

Time je Republika Hrvatska dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod – Krčki pršut čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. Proces zaštite naziva ovog proizvoda započeo je u travnju  2010. godine kada je Ministarstvu poljoprivrede Mesnica-market „Žužić“, Krk dostavila zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Krčkog pršuta.

Nakon provedene procedure, Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Krčki pršut“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Krčki pršut“ na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini 14. travnja 2015. godine, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv Krčki pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka.

Velika fešta u Vrhu

Svečanost u „Kući krčkog pršuta“ počinje u 19 sati tradicionalom krčkom mantinjadom na sopelama nakon čega će prijatelji i poslovni suradnici Vjekoslava Žužića reći „dvi – tri besede o Vjeku i njegovom pršutu“. Turističke zajednice Grada Krka i otoka Krka uručit će Vjekoslavu Žužiću posebna priznanja za unapređenje turističke ponude grada i otoka.

Svojim prisustvom ovu svečanost će uveličati uzvanici iz političkog, društvenog i vjerskog života otoka Krka, predvođeni krčkim gradonačelnikom Darijem Vasilićem kao i predstavnici županijskih i državnih tijela, stručni i poslovni suradnici Vjekoslava Žužića, predstavnici Klastera hrvatskog pršuta i mnogi drugi.

Manifestacija je otvorena za javnost te se i ovim putem pozivaju svi ljudi dobre volje da 4.7. od 19 sati uživaju u nastupima Folklornog društva „Vrh“, „Pegla banda“ te u krčkim specijalitetima koje za ovu priliku pripremaju Siniša Patrk i njegov tim.

Vjekoslav Žužić - čovjek ispred svog vremena

Vjekoslav Žužić je čovjek čelične volje i nadnaravne upornosti. Tako se najkraće može opisati  Vjekov poduzetnički put. Meso i mesne prerađevine vrhunske kvalitete od prvoga su dana privlačile kupce mesnice Žužić. Dobar posao trgovine nije bio razlog za opuštanje poduzetnog Vjekoslava. Htio je više, mnogo više, najviše moguće: obnoviti staru recepturu pripreme i zrenja pršuta na krčki način i pretvoriti ju u standard koji će biti priznat i zaštićen na području cijele Europske unije.

Danas nam se to možda čini logično, jedino ispravno i lako ostvarivo. Međutim, moramo se vratiti deset godina u natrag. Početkom 2015. godine Hrvatska još nije imala niti jedan poljoprivredni proizvod zaštićen EU „markicom“ izvornosti. Hrvatska je službeno stupila u Europsku uniju u srpnju 2013., no proces dokazivanja kvalitete za koju se traži ova vrijedna oznaka traje nekoliko godina.

Oni koji su čekali ulazak Hrvatske u EU za početak tog procesa, nisu mogli dvije godine kasnije imati tu oznaku. Ali naš Vjeko je taj proces započeo mnogo ranije, još 2010. godina. Iako je “Krčki pršut” polako stekao ugled tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj turizma na otoku Krku.  “Krčki pršut” bio je jedan od malobrojnih domaćih proizvoda koji se odmah počeo nuditi turistima i koji je kvalitetom i količinom mogao zadovoljiti njihove potrebe.

Zato i zaslužuje posebno priznanje i poštovanje.

Tekst: N.P.