Idilični vilinski prizori probudili maštu brojnih posjetitelja

U Galeriji Decumanus, 23. kolovoza 2013. godine, pred nizom okupljenih posjetitelja, otvorena je druga izložba fotografija iz ciklusa Krk - otok vila, zagrebačke autorice Ive Lulić.

Radi se o projektu kojeg je inicirao Centar za kulturu Grada Krka s ciljem dokumentiranja otočnih lokacija, izabranih u suradnji s otočnim općinama, turističkim zajednicama i Javnom ustanovom Priroda, a koje su pretvorene u scenografiju vilinske priče s uporištem u narodnoj predaji - Krčkim legendama (Vêyskim povêdama). Ispred objektiva ove uspješne mlade fotografkinje tom su se prigodom zatekli krčki vrtićari, osnovnoškolke i srednjoškolke, ali i djeca iz karlovačkog Dječjeg doma Valadimir Nazor. Snimanja na autentičnim otočnim lokacijama bila su organizirana tijekom ožujka i travnja, a kako je projekt naposlijetku rezultirao zavidnom količinom fotografskog materijala odlučeno je kako će se njegov najreprezentativniji dio predstaviti u okviru dviju izložbi.
Samu izložbu, kao posljednju u ovogodišnjem ljetnom ciklusu, uz autoricu otvorila je ravnateljica krčkog Centra za kulturu Maja Parentić, ispričavši najprije kako je započela suradnja s Ivom Lulić i na koji su način odrađivana snimanja, i to u zaista različitim vremenskim uvjetima - od prave zime, pa sve do gotovo ljetnih tempretura. Ovaj vrijedan projekt realiziran je uz veliku pomoć Grada Krka, ističe Parentić, ali i Grupacije Valamr, odnosno Hotela Valamar Koralj Romantic, zatim otočnih općina i turističkih zajednica, a nesmijemo zaboraviti ni ostale ustanove i mnoge pojedinace koji su se uključili u njegovu realizaciju. Ono što je možda najviše iznenadelilo sve sudionike ove inicijative, a osobito one koji žive na Krku, jest otkrivanje fascinantnih mjesta i lokacija koje su za sobom znale ostaviti dilemu - da li našim gostima ukazati na istinsku ljepotu otoka ili je ipak pokušati sačuvati samo za nas, jer radi se o jedinstvenim elegičnim rajskim pejzažima. No, unatoč dobroj volji i ostvarenoj potpori, realizaciju ovog projekta ipak bi bilo nemoguće zamisliti bez iznimnog talenta fotografkinje Ive Lulić, priznaje Parentić, kao jedne od rijetkih koja istražuje mogućnosti iscenirane fotografije. Prva izložba iz ciklusa Krk - otok vila održana je u mjesecu travnju, a obzirom na veliku količinu snimljenih fotografije i brojne nedoumice vezane uz njihovu selekciju, odlučili smo se na dvije izložbe, od kojih ova pred nama otkriva nešto mističnije i fantastičnije motive i lokacije, koji vam mogu pomoći, zaključuje Parentić, da otok vidite i doživite na način na koji smo ga mi vidjeli i doživjeli.
Drugu izložbu iz ciklusa Krk - otok vila moguće je razgledati do 13. rujna, svakim danom, izuzev nedjelje od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 22.00 sata ili uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka na broj 051 220 041 ili e-mail kultura@gradkrk.net.