Interpret Europe: Edukacija za certificiranje interpretatora baštine otoka Krka

Ako ste licencirani turistički vodič i želite nadograditi vještine predstavljanja kulturne i prirodne baštine te pasivne posjetitelje motivirati da postanu aktivni sudionici, Turistička zajednica Grada Krka poziva da pristupite edukaciji za certificiranje interpretatora baštine otoka Krka, a koja će se održati u drugoj polovici svibnja ove godine.

 

Ova dvodijelna edukacija, u zajedničkoj organizaciji svih otočnih turističkih zajednica, odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

  • prvi dio edukacije: od 21. - 23. svibnja (od petka - nedjelje), od 09.00 - 18:00 sati;
  • drugi dio edukacije: 28. i 29. svibnja (petak i subota), od 09.00 - 18.00 sati.

 

Teorijski dio bit će organiziran u Velikoj vijećnici Grada Krka, a praktični u Frankopanskom kaštelu i Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka. Prijave za sudjelovanje otvorene su sve do 18. svibnja, i to do 11.00 sati, ili dok se ne popuni kvota od najviše 16 polaznika.

 

Edukacija podrazumijeva:

  • 40 sati vježbi i radionica,
  • priručnik,
  • potvrdu o sudjelovanju u programu edukacije,
  • certifikat kojeg, nakon uspješno izvršenog zadatka, izdaje Udruga Interpret Europe.

 

Obvezna jednogodišnja članarina u Europskoj udruzi za interpretaciju baštine Interpret Europe iznosi 40,00 EUR, što predstavlja trošak kojeg sudionici edukacije snose sami, dok protuvrijednost tečaja u iznosu od 1.500,00 kn po polazniku financiraju organizatori.

Prvenstvo prijave imaju licencirani turistički vodiči, no ako ostane slobodnih mjesta, edukaciji mogu pristupiti i svi oni koji baštinu predstavljaju posjetiteljima: muzejski vodiči, tradicijski obrtnici, članovi neprofitnih organizacija, destinacijski menadžment i ostali. Međutim, ovaj tečaj ne nadomješta licencu za turističkog vodiča prema važećim zakonskim propisima, već nudi dodatna znanja i vještine, a preporučuje se osobama koje već imaju iskustva s vođenjem posjetitelja. Po završetku edukacije, od polaznika se očekuje kreiranje barem jedne nove interpretacijske ture za svaku destinaciju, odnosno otočnu turističku zajednicu. No, polaznici, prema prijavnom obrascu, imaju pravo izraziti interes za dvije turističke zajednice, čija će dostupnost ovisiti o brzini popunjavanja slobodnih mjesta, a po završetku tečaja, u dogovoru s jednom od njih, obvezuju se na održavanje dvije interpretacijske ture, i to u periodu od 01. srpnja - 30. rujna ove godine. (Ugovor se potpisuje s onom turističkom zajednicom na čijem području sudionici planiraju održavati interpretacijske ture!)

 

U slučaju interesa, prijaviti se možete putem on-line obrasca dostupnog: OVDJE!

 

O Udruzi Interpret Europe

Interpret Europe međunarodno je udruženje za interpretaciju baštine. Udruga je osnovana 2010. godine s ciljem poticanja izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji materijalne i nematerijalne baštine, kao i osvještavanja o njezinoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Kroz svoje aktivnosti Udruga potiče širenje znanja i vještina, razmjenu ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine. Danas ima više od 1.200 članova u čak 56 zemalja svijeta.

 

O voditeljici edukacije

Samia Zitouni je dugogodišnja turistička djelatnica, turistička vodičkinja i pratiteljica te vlasnica obrta Netragom Travel, a uređuje i piše za internetsku stranicu The best of Zagreb na kojoj nudi zanimljive razglede i izlete. Prvi korake u turizmu odradila je 1993. na Kvarneru, a profesionalno je u turizmu od 2004. godine. Zbog strasti prema istraživanju i interpretaciji uvijek je spremna na nove pozitivne izazove. Iza nje je šesnaest godina profesionalne karijere u turizmu na pozicijama srednjeg menadžmenta s izvrsnim znanjem tri strana jezika (engleski, francuski i ruski). Licencirana je turistička vodičkinja za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju na engleskom, francuskom i ruskom jeziku. Interpretatorica je baštine i trenerica vodičkinja - interpretatorica baštine (CIG), certificirana od strane Udruge Interpret Europe.

 

Dodatne informacije o ovoj edukaciju mogu se dobiti telefonom na +385 (0)51 221 414 ili e-mailom na: tz@tz-krk.hr.